EPK 2012 11.5.2012 6:00

Jančar bo v Mariboru gostil Claudia Magrisa in Karla Markusa Gaussa

Maribor, 11. maja - Pisatelj Drago Jančar bo danes v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) gostil literarna kolega Claudia Magrisa in Karla Markusa Gaussa. Tema pogovora bo Duša Evrope: Evropa danes in tukaj, v okviru katere bo trojica izmenjala poglede na vlogo intelektualca, svobode in ustvarjanja v današnji Evropi.

Ljubljana, Slovenska matica. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska matica.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pogovor v mariborskem Vetrinjskem dvoru se bo začel ob 11. uri z razpravo o romanih Alfabeti Claudia Magrisa in V gozdu metropol Karla Markusa Gaussa. Zatem se bodo pisatelji posvetili splošnejšim vprašanjem v zvezi s sodobno evropsko literaturo.

Zvečer bo v restavraciji Rožmarin še Večerja z bralci, ki jo bo vodila Zora A. Jurič.

Claudio Magris je profesor nemške književnosti, poznavalec srednjeevropske kulture in prevajalec. Rodil se je leta 1939 v Trstu, poleg romanov pa piše tudi eseje in drame. Prejel je številne literarne nagrade in priznanja, med drugim nagrado Vilenica in nagrado asturijskega princa za književnost.

Pisatelj Karl-Markus Gauss se je rodil leta 1954 v Salzburgu, kjer živi in dela. Redno piše za številne časopise in revije, med drugimi za Neue Zürcher Zeitung, Süddeutsche Zeitung, die Zeit, Wiener Presse in Der Standard. Med njegova številna priznanja sodita evropska esejistična nagrada Charles Veillon ter častna nagrada avstrijskih knjigotržcev za strpnost. Njegove knjige so prevedene v štirinajst jezikov.

Njun obisk v Mariboru sodi v okvir projekta EPK Severni sij, ki se osredotoča na literarno ustvarjanje enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev Draga Jančarja. Na prvem literarnem dogodku februarja je govoril Jančar sam, julija bo gostil španskega pisatelja Jaumeja Cabreja, na zaključnem dogodku septembra pa več igralcev. Takrat bodo v koprodukciji SNG Maribor in Drame SNG Ljubljana tudi premierno vnovič izvedli Jančarjevo politično dramo Veliki briljantni valček.