EPK 2012 11.5.2012 8:15

Filharmonični orkester BBC s Sol Gabetta v gosteh v Mariboru

Maribor, 11. maja - V mariborski Dvorani Union bo drevi koncert filharmoničnega orkestra BBC, ki sodi med najboljše britanske orkestre. Zaigral bo pod taktirko dirigenta Juanja Mene, glavna zvezda koncertnega večera pa bo argentinska violončelistka rusko-francoskega porekla Sol Gabetta.

Filharmonični orkester BBC je del šestčlanske družine BBC zasedb ter iz svojega domicila v Manchestru redno potuje na obsežne britanske in mednarodne turneje. Vodstvo orkestra je na začetku sezone 2011/2012 prevzel španski dirigent Juanjo Mena.

Zvezda večera v Mariboru bo mlada glasbenica Sol Gabetta, ki spada med vodilne svetovne violončelistke. Njena uspešna pot se je začela z debijem z Dunajskimi filharmoniki in dirigentom Valerijem Gergijevim v Luzernu leta 2004. Takoj zatem je začela nastopati v velikih koncertnih dvoranah in z uglednimi svetovnimi orkestri ter prejela dve nagradi echo in nominacijo za grammy. Od nedavnega vodi festival Solsberg v švicarskem mestu Olsberg.

Za nastop v Mariboru so glasbeniki izbrali romantično prežet spored. Zaigrali bodo "Nedokončano" Simfonijo št. 8 Franza Schuberta ter Koncert za violončelo in orkester v a-molu Roberta Schumanna. Kot še napovedujejo v Narodnem domu Maribor, bodo izvedli tudi eno najbolj priljubljenih angleških simfoničnih del, variacije Enigma Edwarda Elgarja, v katerih je skladatelj z variacijami skrivnostne teme, ki v skladbi nikoli ne zazveni v izvorni podobi, "izrisal" portrete svojih prijateljev.