EPK 2012 12.5.2012 7:00

Mariborski Sodni stolp z instalacijo Čigava je voda?

Maribor, 12. maja - Nemški performer Ulay bo v mariborskem Sodnem stolpu danes postavil instalacijo z naslovom Čigava je voda?, ki je nadaljevanje njegovega umetniškega ustvarjanja na temo dostopnosti naravnih virov, predvsem vode. S tem bo tudi uradno začel svoje polletno ustvarjalno bivanje v Evropski prestolnici kulture (EPK).

Maribor, Lent. Označevalci EPK. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Lent.
Označevalci EPK.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Konceptualni umetnik Ulay velja za eno ključnih osebnosti evropskega umetniškega performansa. Najprej se je ukvarjal predvsem s fotografijo. Videu, performansu in instalacijam pa se je posvetil leta 1974, ko je pri izvedbi radikalnih telesnih praks začel sodelovati z znano avtorico performativne umetnosti Marino Abramović. Zadnjih nekaj let živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je leta 2010 soustanovil zavod Nastati.

Svoje sodelovanje v EPK bo začel s tridelno instalacijo v Sodnem stolpu na Lentu, ki bo na ogled do oktobra. Na pročelje stolpa bo v sodelovanju s francoskim umetniškim kolektivom Societe Realiste postavil svetlobni napis "Whose water is it?", ki bo odseval na površini reke Drave. V zgornjem nadstropju bo postavljena velika železna plošča z zbiralnikom, v katerega bo počasi kapljala voda s stropa.

V spodnjem nadstropju pa bo umetnik kot diametralno nasprotje umestil razgreto železno površino, na kateri bodo kapljice ob dotiku izhlapele. "Instalacije v seriji Čigava je voda? zastavljajo temeljni paradoks zahodne kulture, ki naravne fenomene interpretira s kategorijami kapitala," pojasnjujejo na zavodu Maribor 2012.

Ulay, s pravim imenom Uwe Laysiepen, bo v okviru EPK pripravil še interaktivno spletno galerijo Earth Water Catalogue / Katalog Voda Zemlja.