Slovenija 11.5.2012 13:29

Čarobnost temačnih šarmerjev Tindersticks v Kinu Šiška

Ljubljana, 11. maja - Po dveh letih, ko so s svojim temačnim šarmom že osvajali poslušalce v Kinu Šiška, se 15. maja v Katedralo vračajo britanski Tindersticks. Glasbeniki bodo predstavili svoj najnovejši album "The Something Rain", ki odseva prav tisto, k čemer sami težijo pri glasbenem ustvarjanju - hrepenenje, zanos in žar. Koncert bo uvedel glasbenik Thomas Belhom.

"Otoški kavalirji otožne romantike so na zadnjo ploščo vklesali devet skrivnostnih deževnih zgodb, ki se razgrinjajo v značilni opojni, gladki in hipnotični atmosferi, čemur najlaže rečemo komorni pop ali celo 'film noir rock'," so zapisali organizatorji koncerta pri ŠKUC-Buba.

Začetki zasedbe segajo v leto 1991. Po tem, ko so izdali šest albumov, je skupino zapustil pevec Stuart A. Staples, saj se je odločil za samostojno pot. Leta 2008 pa so se fantje ponovno našli in vrnili na glasbeno sceno z nekoliko spremenjeno postavo in albumom "The Hungry Saw". Člani skupine zatrjujejo, da so po vnovični združitvi postali bolj produktivni, kar je tudi opaziti. Dve leti kasneje so izdali album "Falling Down A Mountain", ki so ga predstavili tudi v CUK Kino Šiška, letos pa imajo že nov studijski izdelek.

"Iz živčnih začetkov sta zrasli nova enotnost in usmeritev. Če smo svoj čas na turneji nekoč preživljali tako, da smo postopali naokrog in preganjali dolgčas, se nam zdaj dogaja, da v garderobah in na hodnikih prireditvenih prostorov v akustičnih vajah iščemo nove zamisli. Vse večjo potrebo smo imeli, da bi naredili nekaj novega, in v našem studiu v Franciji smo se hitro spravili k delu," so misli članov povzeli pri ŠKUC-Buba.

Ob boku Staplesa bodo na odru Katedrale nastopili še klaviaturist David Bouter, kitarist Neil Fraser, bobnar in vokalist Earl Harvin ter basist in vokalist Dan McKinna.

Ozračje v Kinu Šiška bo pred nastopom britanskih mračnih romantikov ogrel francoski glasbenik Thomas Belhom, ki je skupaj s Tindersticksi soustvarjal filmsko glasbo, sodeloval pa je tudi pri Stuartovih solo projektih. Glasbenik, ki deluje na področju jazza in elektronike, bo še to pomlad izdaj svoj tretji samostojni izdelek z naslovom "Rocephine".