Slovenija 11.5.2012 12:02

Mazzinijev kratki film Obisk nagrajen na filmskem festivalu SEEFEST

Los Angeles, 11. maja - Pisatelj, režiser in scenarist Miha Mazzini je v ponedeljek ob zaključku Filmskega festivala jugovzhodno evropskega filma - SEEFEST (South East European Film Festival) v Los Angelesu za film Obisk prejel nagrado za najboljši kratki film. Nagrado si je sicer delil z madžarskim režiserjem Orsyjem Nagypalom, ki je slavil s filmom "Cold Shower".

V kratkem filmu Obisk, ki je nastal po scenariju in v režiji Mazzinija, je dogajanje postavljeno v dom za upokojence. Protagonist Jan hiti po hodnikih in se ustavi pred očetovo sobo. Zbere se in počasi odpre vrata. Oče spi. Jan čaka, dokler se oče ne zdrzne. Oče ga najprej zamenja z Markom, Janovim bratom, nato prične Jana dražiti in kritizirati. Jan poskuša zbadljivke najprej ignorirati, počasi pa prične kazati svojo prizadetost. Nazadnje se osredotoči na tisto, čemu je sploh prišel - očetu mora sporočiti slabo novico, je zgodba povzeta na spletni strani producenta filma Gustav film.

Vloge v filmu zasedajo Tone Partljič, Jernej Šugman, Jette Ostan Vejrup in Brane Završan. Kot direktor fotografije je pri filmu sodeloval Dušan Joksimović, scenografijo je zasnoval Niko Novak, kostume Emina Kaliman, avtor glasbe pa je Nino de Gleria.

Kratka zgodba Obisk je ena od zgodb iz Mazzinijeve zbirke Duhovi, ki je pri novomeški založbi Goga izšla leta 2010. Zgodba je bila sicer uvrščena v finale natečaja za nagrado 2011 Bristol Short Story Prize, nominacija pa ji je prinesla tudi uvrstitev v njihovo antologijo, so sporočili z novomeške založbe Goga.

Filmski festival SEEFEST je v Los Angelesu potekal od 3. do 7. maja. Ob zaključku festivala so podelili več nagrad. Žirija je za najboljši igrani celovečerni film izbrala turško epiko z angleškim naslovom "Future Lasts Forever" v režiji Özcana Alperja, za zmagovalni film po izboru občinstva pa je obveljal romunski film z angleškim naslovom "Hello! How Are You?" v režiji Alexandruja Mafteija.