Svet 14.5.2012 5:30

Springsteen bo nastopil na spominski obletnici tragedije na Utoyi

Oslo, 14. maja - Ameriški rocker Bruce Springsteen bo 22. julija brezplačno nastopil na zasebni spominski obletnici tragedije na norveškem otoku Utoya, ko je pod streli terorista Andersa Behringa Breivika umrlo 69 ljudi, je v nedeljski izdaji poročal norveški dnevnik Aftenposten. Glasbenik bo sicer julija na Norveškem koncertiral v sklopu turneje.

Springsteen se je prostovoljno odločil za sodelovanje pri slovesnosti. Za norveški dnevnik je dejal, da so teroristični napadi na Norveškem minulo poletje zelo pretresli tudi prebivalce ZDA.

V sklopu aktualne turneje bo Springsteen sicer 21. julija nastopil v Oslu, 23. julija pa v Bergnu, je poročanje norveškega dnevnika povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Breivik je 22. julija lani v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence poletnega tabora laburistične stranke in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Podmladek norveške laburistične stranke je naznanil, da letos na Utoyi ne bo priredil poletnega tabora, na otoku pa načrtujejo zasebno spominsko obletnico v spomin žrtvam napada.