EPK 2012 14.5.2012 11:29

Laurie Anderson junija v Mariboru

Maribor, 14. maja - V Maribor kot Evropsko prestolnico kulture (EPK) prihaja 1. junija kultna ameriška umetnica Laurie Anderson, ki velja za ikono art-pop avantgarde in pionirko elektronske glasbe. Prvič se bo slovenskemu občinstvu predstavila v Dvorani Tabor s koncertno zgodbo "Dirtday".

Večstranska umetnica Laurie Anderson, ki bo 5. junija praznovala 65. rojstni dan, živi in dela v New Yorku. Znana je predvsem po multimedijskih nastopih in inovativni uporabi tehnologije, sicer pa deluje tudi kot vizualna umetnica, komponistka, pesnica, fotografinja, režiserka, elektronska umetnica, vokalistka in instrumentalistka. Od leta 2008 je poročena z glasbenikom Loujem Reedom, ki je produkcijsko poskrbel za njen zadnji album "Homeland" (2010).

V EPK se bo umetnica predstavila s koncertno zgodbo "Dirtday", v kateri s kritično distanco obravnava politiko, predstavi svoj pogled na družine, se dotakne zgodovine in nameni pozornost živalim. "Razkošna zvočna pokrajina, globoke zgodbe in glasba ustvarijo unikatno sliko sveta, ki ga sestavljajo sanje in realnost," pojasnjujejo na zavodu Maribor 2012. Koncert Laurie Anderson uvrščajo med glasbene vrhunce EPK, kakršen je bil februarski razprodani koncert zasedbe 2 Cellos.

Odskočna deska za inovativno glasbeno kariero Laurie Anderson je bila skladba "O Superman" iz leta 1980, ki se je zavihtela na 2. mesto britanskih pop lestvic. Njena najpomembnejša dela na področju performansa so "United States I-V" (1983), "Empty Places" (1990), "The Nerve Bible" (1995) in "Songs and Stories for Moby Dick". Skladateljski opus Laurie Anderson pa med drugim obsega filmsko glasbo, ki sta jo v svojih filmih uporabila Wim Wenders in Jonathan Demme.

Andersonova slovi tudi kot pionirka prepletanja umetnosti s tehnologijo. Leta 2002 je postala prva rezidenčna umetnica ameriške vesoljske agencije NASA, kjer je ustvarila solo performans "The End of the Moon". Pri iskanju novih kreativnih orodij, med katere sodi tudi Govoreča palica (Talking Stick), pa je sodelovala tudi z raziskovalno ustanovo Interval Research Corporation.