EPK 2012 17.5.2012 4:00

V Mariboru festival kreativne komunikacije Magdalena

Maribor, 17. maja - Po letu premora se v Maribor danes vrača mednarodni festival kreativne komunikacije Magdalena. Za zlato nagrado se letos poteguje 180 mladih kreativcev s skupno 400 deli. Vsi udeleženci in obiskovalci pa bodo do nedelje lahko izbirali med več kot 30 različnimi dogodki, kot so razstave, predavanja, okrogle mize in druženja.

Festivalsko dogajanje se bo začelo danes ob 17. uri z odprtjem razstave prijavljenih del v Umetnostni galeriji Maribor (UGM). Nato se bodo sprehodili do Starega mostu čez Dravo, kjer bo na ogled razstava Povaljani plakat. Deset oblikovalcev je pripravilo ogromne matrice, ki jih bo na cesti natisnil gradbeni valjar.

V nadaljevanju večera bodo v Vodnem stolpu ob Dravi odprli razstavo plakatov za Pecha Kucha Night. Vrhunec večera bo posebna, magdalenska različica Pecha Kucha dogodka v Vetrinjskem dvorcu. Na njem se bo predstavilo deset predstavnikov z različnih področij delovanja, vsak pa ima na razpolago natanko 20 podob in nekaj manj kot sedem minut.

V petek in soboto bo festival med drugim ponudil delavnico kreativnega razmišljanja, okroglo mizo o razlikah med ženskimi in moškimi oblikovalci, razstavo najboljših knjižnih naslovnic založbe Penguin ter predavanje režiserja Mitje Okorna. V petek bo gostil tudi zmagovalce preteklih festivalov na razpravi, kako je zmaga na Magdaleni vplivala na njihovo nadaljnjo kariero.

Kot ponavadi bo vrhunec dogajanja v soboto zvečer, ko bodo v Narodnem domu Maribor razglasili zmagovalce festivala. Dobitnike srebrnih in zlatih modrcev ter veliko nagrado Magdalena bo izbrala šestčlanska mednarodna žirija pod vodstvom Steffena Stäuberja iz Nemčije.

Festival Magdalena je nastal leta 1999 v Mariboru kot kritika in alternativa oglaševalskim festivalom, ki niso bili dostopni mladim ustvarjalcem. V 12 letih je gostil predavanja, delavnice in razstave vrste mednarodnih strokovnjakov s področja oblikovanja, medijev in komuniciranja ter predstavil kreativne komunikacijske rešitve oblikovalcev iz različnih držav.

Lani je festival zaradi finančnih težav odpadel. Letos, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), pa dobiva nov zagon. Festival je ob tem dobil novo vodstvo, Srđana Trifunovića je zamenjala Anja Hren.