EPK 2012 16.5.2012 10:15

V muzeju premogovništva razstava Izgubljeni kraji v novi luči

Velenje, 16. maja - V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju bodo danes ob 18. uri odprli evropsko razstavo Izgubljeni kraji v novi luči. Osrednja tematika razstave je izginjanje krajev zaradi premogovništva, današnja podoba Šaleške doline in prikaz podobnih primerov krajev iz premogovniških območij v Evropi, so sporočili iz velenjskega premogovnika.

Velenje. Muzej premogovništva Slovenije. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Muzej premogovništva Slovenije.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Velenje. Muzej premogovništva Slovenije. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Muzej premogovništva Slovenije.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Prikazane bodo izginule vasi v Šaleški dolini v 20. stoletju in revitalizacija območja konec 20. in v začetku 21. stoletja. Podana bo primerjava s kraji, ki so doživeli ali še doživljajo podobno usodo. Razstava bo zajela različna evropska območja in prikazala njihove podobe v času: pred (nekdanja idila) - vmes (degradacija) - potem (rekultivacija). Na razstavi bodo predstavljena tudi druga območja iz Slovenije (Zabukovica) in iz tujine, in sicer: Nemčije (Horno in Grossgrimma), Črne gore (Plevlja), Bosne in Hercegovine (Tuzla) ter Hrvaške (Mursko Središće).

Škale, Družmirje, Preloge, Pesje in Gaberke so vasi, ki so zrasle in izginile zaradi premoga, deloma ali v celoti na dnu šaleških jezer. Izginile so številne domačije in druge vasi širom Evrope ter nenadomestljiva kulturna dediščina v njih. Podobo teh izgubljenih krajev bo Premogovnik Velenje vsaj za nekaj mesecev pričaral v obliki podob in opisov. Obuditev spominskih podob bo hkrati osnova za oblikovanje strategije razvoja zdaj že revitaliziranega območja rudniških ugreznin.

Po zaslugi Premogovnika Velenje je območje okrog Škalskega, Velenjskega in Družmirskega jezera v zadnjih letih postalo lepo urejeno, z novimi vsebinami ter s tem privlačno za turiste in rekreativce. Tudi v Evropi je veliko krajev, ki so zaradi premogovništva doživeli in še doživljajo podobno usodo kot izginule vasi ali deli vasi v Šaleški dolini, navajajo v velenjskem premogovniku.

Razstavo, ki poteka v okviru programa Evropske prestolnice kulture in jo delno sofinancira Mestna občina Velenje, bo odprl predsednik uprave Premogovnika Velenje Milan Medved. Na ogled bo do 31. avgusta.