Slovenija 16.5.2012 5:00

Slovenski besedni umetniki tokrat na Poljskem

Lodž, 16. maja - V Lodžu se bo drevi začel 3. festival slovenske kulture Zlati čoln, na katerem se bodo poljski javnosti predstavili slovenski ustvarjalci Jani Kovačič, Iztok Osojnik, Alenka Jensterle Dole in Tatjana Jamnik. Med drugim bodo predstavili nova poljska prevoda Kalejdoskop: izbrane pesmi Srečka Kosovela in izbor Osojnikovih pesmi.

Ljubljana, Kino Šiška. Kantavtor Jani Kovačič. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kino Šiška.
Kantavtor Jani Kovačič.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Knjigo Osojnikove poezije z naslovom "Spodnie na niebie" sestavljajo prevodi pesmi zbirk Dante na GSM, Globalni sistem za pozicioniranje in Izbrisano mesto, je za STA pojasnil Osojnik.

Festival bo v Lodžu odprl slovenski veleposlanik na Poljskem Marjan Šetinc, ustvarjalci pa bodo svojo turnejo nadaljevali še v drugih poljskih krajih Katovicah, Bielsko-Biali, Krakovu in sklenili 22. maja v Mikolowu.

Slovenskim besednim umetnikom se bodo pridružili tudi poljski kolegi Bozena Tokarz, Karolina Bucka Kustec, Marcin Warmuz, Monika Gawlak, Katarzyna Bednarska, Maciej Melecki, Agnieszka Bedkowska-Kopczyk in drugi.

Ime festivala so si pesniki izposodili pri pesniku Srečku Kosovelu in njegovi zbirki Zlati čoln.

Tokratni festival pripravlja KUD Police Dubove v sodelovanju z Literarnim društvom IA ter drugimi slovenskimi, in poljskimi društvi in institucijami.