Slovenija 16.5.2012 4:00

Bled v pričakovanju 44. mednarodnega srečanja pisateljev

Bled, 16. maja - Z dobrodošlico blejskega župana Janeza Fajfarja ter predstavitvijo prekmurske in porabske književnosti se bo danes v hotelu Park na Bledu začelo 44. mednarodno srečanje pisateljev PEN. Srečanje, na katerem pričakuje okrog 50 gostov z vsega sveta, bo v ospredje postavilo poezijo, zapostavljeno obliko literarnega ustvarjanja. Sklenilo se bo 20. maja.

Ljubljana, DSP. Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srečanjem PEN (od 16. do 20.5). Predsednik Mirovnega komiteja PEN Edvard Kovač, predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan, pisatelj Tone Peršak in prevajalec Peter Kuhar. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana, DSP.
Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srečanjem PEN (od 16. do 20.5).
Predsednik Mirovnega komiteja PEN Edvard Kovač, predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan, pisatelj Tone Peršak in prevajalec Peter Kuhar.
Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana, DSP. Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srečanjem PEN (od 16. do 20.5). Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana, DSP.
Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srečanjem PEN (od 16. do 20.5).
Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srecanjem PEN (od 16. do 20.5). Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana
Novinarska konferenca pred 44. mednarodnim Blejskim srecanjem PEN (od 16. do 20.5).
Foto: Tina Kosec/STA

Udeleženci srečanja, ki jih bo danes sprejel predsednik republike Danilo Türk, bodo o poeziji in njeni večni sodobnosti razpravljali v četrtek na okrogli mizi, pesništvu pa bo posvečen tudi program, ki ga vsako leto pripravijo v Ljubljani. Na Ljubljanskem gradu bo tako v petek popoldne gostoval ameriški pesnik Sydney Lea, ki nadaljuje tradicijo v Sloveniji ne tako znane primestne ameriške poezije.

Kot je novinarjem pred srečanjem pojasnil predsednik slovenskega centra PEN Marjan Strojan, na Bledu že nekaj let ni bilo gostov, ki bi se v svojih prispevkih posebej posvečali poeziji. Tudi v profesionalnih krogih je ta intimna dejavnost zapostavljena, zato so se odločili, da poeziji letos namenijo vidnejše mesto.

Prva četrtkova okrogla miza se bo osredotočila na vprašanje, ali je evropska civilizacija pred zatonom ali novimi potmi. Eno glavnih podvprašanj bo, kako danes pojmujemo kulturo v ožjem pomenu besede. Etični okvir temu bo skušal podati predsednik SAZU Jože Trontelj.

Na okrogli mizi mirovnega komiteja mednarodnega PEN pa bodo pisatelji držav in narodov, ki so med seboj sprti, ter pisci, ki doma ne morejo javno spregovoriti, razpravljali o tem, ali je pisatelj pripravljen svoje izkušnje deliti z drugimi in s tem pripomoči k miru. Okrogla miza bo ponovno združila palestinske in izraelske pisatelje, sodelovala pa bosta tudi pisatelja iz Maroka, ki sta našla zatočišče v Ljubljani.

Gostje srečanja PEN se bodo predstavili na literarnih večerih v 11 slovenskih krajih, ogledali pa si bodo lahko tudi razstavo o pisateljici in nekdanji predsednici slovenskega PEN Miri Mihelič.