Svet 16.5.2012 4:00

V Cannesu danes začetek mednarodnega filmskega festivala

Cannes, 16. maja - V Cannesu se bo danes začel 65. mednarodni filmski festival. V konkurenci za zlato palmo za najboljši film je 22 filmov, vendar med režiserji letos ni nobene ženske predstavnice, kar je že sprožilo kritike. Tako so se denimo nad moško nadvlado v časniku La Monde pritožile tri francoske umetnice. Festival se bo sklenil 27. maja.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes. Cannes, Francija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Cannes, Francija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Festival bo odprl film "Moonrise Kingdom" (Kraljestvo mesečevega vzhoda) ameriškega režiserja Wesa Andersona, ki je vključen v glavni tekmovalni program festivala. V filmu, ki pripoveduje o ljubezni dveh najstnikov, so zaigrali Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand in Tilda Swinton.

V glavnem tekmovalnem programu se bodo s svojimi filmi za zlato palmo med drugim potegovali kanadski režiser David Cronenberg, brazilski režiser Walter Salles, ameriški režiser in igralec Lee Daniels, Francoz Jacques Audiard, britanski režiser Ken Loach, Avstrijec Michael Haneke, iranski režiser Abbas Kiarostami, italijanski režiser Matteo Garrone, romunski režiser Cristian Mungiu in danski režiser Thomas Vinterberg.

Umetniški vodja festivala Thierry Fremaux je program letošnje izdaje opisal kot "potovanje skozi kinematografijo in potovanje okoli sveta".

Slovesnost ob odprtju in zaključku festivala v letovišču na francoski rivieri bo vodila igralka Berenice Bejo, ki je zaigrala v Umetniku, zmagovalnem filmu letošnjih oskarjev.

Festival bo sklenil film "Therese D" aprila letos preminulega francoskega režiserja Claudea Millerja, ki bo prikazan izven konkurence.

Letošnji žiriji predseduje italijanski režiser in igralec Nanni Moretti, ki je leta 2001 za film Sinova soba prejel zlato palmo za najboljši film.

Lani je zlato palmo za najboljši film festivala prejela filozofska drama o človeški eksistenci in naravi Drevo življenja enigmatičnega ameriškega režiserja Terrencea Malicka.