EPK 2012 16.5.2012 8:50

V dvorcu Betnava na ogled Slomškova soba

Maribor, 16. maja - V dvorcu Betnava v Mariboru bodo danes odprli razstavo Slomškova soba, s katero želijo javnosti približati življenje in delo škofa, pesnika in pisatelja Antona Martina Slomška (1800-1862). Med drugim bodo razstavljeni edinstveni eksponati iz časa Slomškovega škofovskega obdobja. Razstava bo na ogled do septembra.

Maribor. Dvorec Betnava. Foto: STA Arhiv STA

Maribor.
Dvorec Betnava.
Foto: STA
Arhiv STA

Razstava je del projekta Obrazi notranje moči in je sofinanciran s strani Evropske prestolnice kulture (EPK). Pripravila sta jo Zavod Antona Martina Slomška in Evropski kulturni in tehnološki center (EKTC) Maribor.

Kot so za STA pojasnili v EKTC Maribor, razstava predstavlja Slomška kot duhovnika, narodnega buditelja, učitelja in vzgojitelja, pesnika, pisatelja ter kulturnika.

Med drugim so razstavljeni originalni predmeti, ki so nekoč pripadali Slomšku. Med njimi so njegova škofovska kapa, prstan, kelih, oltarni križ in klečalnik. Prav tako je na ogled pet originalnih listin njegovih pridig. Med pomembnejšimi originalnimi knjigami pa so Blaže in Nežica ter Apostolska hrana iz leta 1849 ter Drobtinice iz leta 1846, 1849, 1862 in 1863. Vsi originali so last Nadškofijskega ordinariata in Nadškofijskega arhiva Maribor.

Leto 2012 je tudi Slomškovo leto, namenjeno obeležju 150. obletnice smrti Slomška. Slednjega je papež Janez Pavel II. leta 1999 prav na Betnavi razglasil za blaženega.