EPK 2012 16.5.2012 9:28

V Novem mestu razstava fotografij Jeana-Marca Caraccija

Novo mesto, 16. maja - Zavod LokalPatriot in galerija Simulaker iz Novega mesta v sklopu partnerskih prireditev Evropska prestolnica kultura 2012 danes in v četrtek gostita francoskega fotografa Jeana-Marca Caraccija. Drevi ob 19. uri bodo v novomeškem kostanjevem drevoredu ob Rozmanovi ulici odprli razstavo fotografij iz njegove obsežne serije "Homo Urbanus Europeanus".

Kot je kustos Simulakra Matjaž Brulc povedal za STA, bo omenjena panojska razstava na prostem odprta do 15. julija, v primeru dežja pa bodo njeno drevišnje odprtje preselili v prostore kluba LokalPatriot na novomeškem Glavnem trgu, kjer bo razstavljen še manjši niz Caraccijevih fotografij.

Po Brulčevih besedah fotografski niz "Homo Urbanus Europeanus", ki ga francoski fotograf Caracci ustvarja v zadnjih letih, izpostavlja urbano okolje kot osrednjo bivanjsko sredino sodobnega Evropejca.

S svojim kompleksnim večnamenskim ustrojem, ki se najbolj dosledno razodeva skozi arhitekturo oz. urbanizem, ponujajo evropska mesta številne slikovite kulise. Z njihovo pomočjo pa Caracci na pretanjen, likovno domiseln in včasih duhovit način slika majhne in vsakdanje zgodbe anonimnih meščanov, nadaljuje kustos.

Caraccijevo serijo sestavljajo posnetki 31 evropskih mest oz. prestolnic. Kot namiguje njen naslov, gre za vizualno ovekovečenje panevropske urbane panorame, pri čemer se prej kot razlike posamičnih okolij izpostavljajo njihove podobnosti, ki jih prikazujeta univerzalni jezik pretežno (post)modernistične arhitekture in izkušnja mimoidočega.

Avtor se zavestno izogiba ovekovečenju lokalnih posebnosti in prepoznavnih okolij, njegova serija pa hkrati preiskuje pojem evropske identitete, še ugotavlja Brulc.

Jean-Marc Caracci se je leta 1958 rodil v Tuniziji, od otroštva pa živi v Montpellierju na jugu Francije. Leta 2005 se je podal na poklicno fotografsko pot in v treh letih ustvaril navedeni evropski projekt, ki so ga razstavili v najmanj dvajsetih mestih Evrope, Azije in Avstralije. Ukvarja se tudi z reportažno fotografijo.

S priznanim fotografom bodo v novomeškem klubu LokalPatriot v četrtek ob 20. uri priredili pogovor, njegovemu gostovanju pa v petek sledi obisk nizozemskega umetnika Martina Voorbija, ki bo na novomeškem Glavnem trgu med 15. in 21. uro predstavil svojo potujočo umetniško zbirko.