Slovenija 17.5.2012 4:00

Cerkno spet tridnevna meka različnih jazzovskih godb

Cerkno, 17. maja - V Cerknem se bo danes začel mednarodni jazzovski festival, ki bo ta slikoviti predalpski kraj že 17. po vrsti spremenil v tridnevno meko različnih jazzovskih smernic - od naslanjanja na tradicijo do eksperimenta. Na pokritem prizorišču bo združil deset zasedb z glasbeniki iz 18 držav. Za uverturo bo poskrbel mednarodni trio Vanilla Riot.

Slovensko-norveško-nizozemski trio Vanilla Riot sooča energičen jazz z elektronskimi prijemi. Podobno glasbo streže tudi na Nizozemskem domujoč kolektiv Royal Improvisers Orchestra, ki pod vodstvom pihalca Yeda Gibsona številne zvrsti združuje v novo zvočno gmoto. Prvi festivalski večer bo sklenil nemški kitarist Uwe Kropinski, ki si je prislužil oznaki "Keith Jarrett na šestih strunah" ali "kitarski Glenn Gould".

Petkov glasbeni program bo začel Vandeweyer/Van Hove/Blume/Lovens Quartet, združba dveh legendarnih glasbenikov, belgijskega pianista Freda van Hova in nemškega bobnarja Paula Lovensa, ter mlajših imen svobodnega jazza, ki se giblje med zvočnimi izbruhi in presunljivo tišino. Večer bo nadaljeval špansko-nemški Fernandez/Guy/Lopez Trio, mešanica klasične glasbe in jazza, sklenil pa mednarodni septet Christian Lillinger's Grund pod vodstvom skladatelja in bobnarja Christiana Lillingerja, ki na starih vzorcih in s poudarkom na melodičnosti gradi moderni jazz.

Tega dne bodo predvajali tudi dokumentarni film Jazz Cerkno, ki je pod taktirko režiserja Dušana Moravca nastal lani v produkciji TV Slovenija.

Zadnji dan se bo dogajanje Jazz Cerkna od dopoldanskih ur razpotegnilo čez polnoč, večerni koncertni del pa bo naznanil slovensko-švicarsko-francoski kvartet Doneda/Kocher/Sambolec/Grom s svojim prvencem Udarnik. Avstralsko-francoski duo Joseph Tawadros in Jean-Louis Matinier bo predstavil moderno različico arabske glasbe, finale pa so organizatorji, kot so sporočili, zaupali zasedbi Atomic. V njej so se zbrali nekateri najboljši skandinavski glasbeniki, eden od njih, pianist Havard Wiik, bo popoldne izvedel tudi solistični recital.