Svet 16.5.2012 16:30

V Pragi obeležili jubilej Plečnika in njegove cerkve

Praga, 16. maja - V cerkvi Srca Jezusovega na Vinohradih v Pragi, zgrajeni po načrtih Jožeta Plečnika, so v torek obeležili 140. obletnico arhitektovega rojstva in 80. obletnico posvetitve te njegove znamenite praške cerkve. Na prireditvi sta nastopila pianist in organist Dalibor Miklavčič ter sopranistka Barbara Štunf.

V prvem delu koncertu so obiskovalci lahko prisluhnili orgelski glasbi avtorjev, kot so Ramovš, Gallus in Widor ter vokalni izvedbi dveh Händlovih del. V drugem delu koncerta pa so se lahko seznanili s pedalnim klavirjem - glasbenim instrumentom, ki ga je danes mogoče slišati bolj poredko. Miklavčič je izvedel več skladb, ki jih je prav za instrument napisal Schumann, sopranistka pa je izvedla še deli Dvoržaka in Försterja, so sporočili s slovenskega veleposlaništva na Češkem.

Prireditev sta pripravila slovensko veleposlaništvo na Češkem in organizacija Musica Classica Libera, ki v ciklu "Ambassadors' Concert Series" že več let organizira koncerte klasične glasbe.

Koncert je bil eden v nizu dogodkov, s katerimi je župnija Srca Jezusovega z mestno občino Praga 3 zaznamovala obletnico Plečnikove cerkve. V okviru jubileja so odprli razstavo, izvedli več koncertov, pripravili predavanje Damjana Prelovška o Plečnikovi sakralni arhitekturi ter slovesno mašo, ki jo je 8. maja, na dan 80. obletnice posvetitve cerkve, daroval upokojeni praški nadškof in kardinal Miloslav Vlk. Zbrane je nagovorila tudi slovenska veleposlanica na Češkem Smiljana Knez, ki se je med drugim zahvalila za prizadevanja, ki jih Češka s Slovenijo izvaja v okviru načrta za uvrstitev Plečnikovega ustvarjalnega opusa na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Tudi sicer na Češkem letošnje leto poteka v znamenju arhitekta Plečnika. Na pobudo slovenskega veleposlaništva bo 80. obletnico Plečnikove cerkve v Pragi obeležila tudi razstava o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki bo od konca junija na ogled v Olomoucu. Na Praškem gradu pa bodo junija odprli prenovljene Plečnikove vrtove.