Svet 17.5.2012 6:00

Ob 60. obletnici vladanja Elizabete II. razstava njenih portretov

London, 17. maja - V londonski Narodni galeriji portretov bodo danes na ogled postavili upodobitve britanske kraljice Elizabete II., ki so nastale v času njene 60-letne vladavine. Portreti, ki si jih bo moč ogledati do 21. oktobra, so nastali ob različnih priložnostih. Na razstavi bo monarhinjo moč videti bodisi z dolgim, težkim plaščem ali v črni večerni obleki.

Irska, Dublin. Britanska kraljica Elizabeta II. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Irska, Dublin.
Britanska kraljica Elizabeta II.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za razstavo, ki obeležuje diamantni jubilej kraljičinega vladanja, so zbrali najbolj pomembne in odmevne podobe Elizabete II., nastale v teh šestih desetletjih. Prikazani bodo tako uradni portreti kot fotografije, podobe iz tiska in dela priznanih sodobnih umetnikov.

Po trditvah kuratorja Paula Moorhousea razstava osvetljuje kraljičino osebnost, ki kljub temu, da je bila v preteklosti velikokrat predstavljena, ostaja skrivnost. "Vse, kar imamo resnično njenega, so podobe," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Njene portrete in fotografije so ustvarili umetniki in fotografi, kot so Lucian Freud, Gilbert & George, Andy Warhol, Annie Leibowitz in Thomas Struth.

Razstava, naslovljena Kraljica: Umetnost in podoba, po besedah direktorice galerije Sandy Nairne izkazuje spoštovanje in naklonjenost do kraljice ter odraža dolgo obdobje njene vladavine.