EPK 2012 17.5.2012 9:09

V Murski Soboti festival narečne književnosti Dialekta

Murska Sobota, 17. maja - V Murski Soboti se začenja tretji festival narečne književnosti Dialekta 2012. Udeleženci se bodo danes predstavili po pomurskih in porabskih šolah, zvečer pa bo na vrsti Dialektino senje. V petek bodo v sklopu festivala potekali simpozij o narečni dramatiki in literarni nastopi, v soboto pa sledi še literarno popotovanje po Pomurju.

Ljubljana, Mestni trg. Knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni trg.
Knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Temeljni namen festivala Dialekta, ki je vključen v projekt Evropske prestolnice kulture (EPK), je prepoznavanje, evidentiranje in spodbujanje literarno-estetsko kakovostne narečne književnosti.

Po današnjem slavnostnem odprtju bodo literarni ustvarjalci nastopili na pomurskih in porabskih šolah, ki sodelujejo v literarnem natečaju Jas/jes/ges/dža lajkan, v okviru katerega so učenci in dijaki pripravili pesemsko, prozno ali dramsko besedilo v svojem narečju.

Na literarnem performansu Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši bodo zvečer v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota (MIKK) podelili nagrade najboljšim za prispevke na literarnem natečaju, nastopili bodo gostujoči literarni ustvarjalci, na odprtem odru pa prekmurski reperji, ki izvajajo besedila v narečju ali kateri drugi neknjižni literarni zvrsti. Literarno-glasbeno dogajanje v MIKK bo spremljalo Dialektino senje (sejem) na grajskem dvorišču.

V petek bo v Gornji Radgoni potekal simpozij Narečna dramatika in njeno uprizarjanje, ki je osrednji strokovni dogodek Dialekte 2012. Sodelujoči literarni ustvarjalci, komparativisti in dialektologi bodo iskali odgovore na vprašanja, kolikšen in kakšen je literarno-estetski domet sodobne slovenske narečne dramatike, katere in kakšne so oblike njenega uprizarjanja in kakšen je njen širši kulturni pomen v slovenskem etničnem prostoru.

Gostje s Hrvaške in slovenskega zamejstva bodo predstavili položaj narečne književnosti in še posebej narečne dramatike v njihovih jezikovno-kulturnih prostorih.

V petek zvečer bodo v Pečarovcih literarni nastopi na festivalu skečev Prefrigani zgrebaš, v soboto pa se bodo udeleženci festivala lahko podali na literarno popotovanje Glasovi davnine v besedah sedanjosti skozi Razkrižje, Radomerščak in Bistrico.

Kot posebna produkcija Dialekte 2012 nastaja tudi zbornik krajših dramskih besedil v različnih slovenskih narečjih in knjižnem jeziku, ki bo javnosti predstavljen oktobra 2012.