Slovenija 18.5.2012 4:00

Ob mednarodnem dnevu muzejev prost vstop v 40 slovenskih muzejev

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni dan muzejev, letos pod geslom Muzeji v svetu globalnih sprememb - novi izzivi, nove pobude. Obeleževanju dneva se pridružuje tudi 40 slovenskih muzejev, ki bodo opozorili, da so tudi sami pred novimi izzivi. Danes bodo brezplačno odprli vrata obiskovalcem in pripravili več prireditev.

Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti (MSUM). Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Muzej sodobne umetnosti (MSUM).
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Obeleževanju muzejskega dneva se vsako leto pridružijo Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD).

Po mnenju predsednice Slovenskega odbora ICOM Tanje Roženbergar Šega letošnja tema poudarja, da so muzeji pomemben instrument, saj se odzivajo na aktualna dogajanja in hkrati sovplivajo na njihov razvoj. Ob tej temi razmišljajo predvsem o uvedbi in uporabi novih tehnologij v muzejskem delu, ki nudijo priložnost za predstavitev in interpretacije gradiva ter nove komunikacijske poti z obiskovalci različnih starosti.

Poleg omenjenega želijo muzeji tudi glasno povedati, da so ob vseh globalnih in klimatskih spremembah nekakšni varuhi planeta, ki prebivalstvo osveščajo o njih, hkrati pa se morajo usposobiti za to, da bodo ustrezno zavarovali dediščino ob morebitnih posledicah teh sprememb.

Muzeji in galerije so tudi letos pripravili posebne programe za različne ciljne skupine. Seznam vseh prireditev je dostopen na spletnih straneh ICOM Slovenija in museum.si, pa tudi na spletni strani Kulturnega bazarja, saj se mednarodni muzejski dan vključuje v prvi mednarodni teden kulturnoumetnostne vzgoje.

SMD ob 18. maju že tradicionalno podeli Valvasorjeve nagrade in priznanja za minulo leto. Letos je Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo prejela Lilijana Nedič.

ICOM je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977 z namenom, da bi povečal zavest o vlogi muzejev v razvoju družbe.