Svet 18.5.2012 6:00

Roman Zajtrk pri Tiffanyju v elektronski obliki

New York, 18. maja - Po napovedih založbe Random House bo ta teden v elektronski obliki izšel roman Zajtrk pri Tiffanyju, uspešnica Trumana Capoteja, po kateri je bil posnet tudi istoimenski film z Audrey Hepburn v glavni vlogi. Tej bodo v digitalni obliki sledila tudi druga pisateljeva dela, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Kot e-knjigi bosta na spletu med drugim dostopna še roman "The Grass Harp" (Travnata harfa)) in kratka proza Glasba za kameleone, založniki pa nameravajo Capotejeva dela ponovno izdati tudi v tiskani obliki. Ponatis bo med drugim doživel kriminalni roman Hladnokrvno.

Truman Capote (1924-1984) je avtor več kratkih zgodb, romanov in dram, ki so obveljale za literarno klasiko. V romanu Zajtrk pri Tiffanyju iz leta 1958 je opisal "ameriško gejšo" Holly Golightly, ki v New Yorku skuša preživeti s pomočjo premožnih gospodov in upa, da se bo z enim od njih tudi poročila.

Istoimenski film Blakea Edwardsa iz leta 1961 je osvojil dva oskarja, in sicer za najboljšo glasbo in za izvirno pesem "Moon River".