Slovenija 19.5.2012 9:47

Na 13. Forumu Tomizza o vlogi pravičnosti v sodobni družbi in državi

Koper, 19. maja - Vloga pravičnosti v sodobni družbi in državi bo glavna tema letošnjih, 13. obmejnih srečanj Forum Tomizza. Forum bo v Trstu, Umagu in Kopru potekal med 23. in 26. majem pod geslom Pravica: iluzija ali utopija? Odgovore na kočljiva vprašanja bo iskalo 22 razumnikov, srečanja pa bodo postregla še z večernimi pesniškimi koncerti.

Letna simpozijska srečanja, poimenovana po tržaškem pisatelju Fulviu Tomizzi, so pred 13 leti nastala na pobudo pisatelja, novinarja in prevajalca Milana Rakovca, usmerjena pa so k k spodbujanju kulturnega dialoga v jadranskem obmejnem prostoru.

Letošnji forum skuša odgovoriti na vprašanja, kaj je s pravičnostjo danes in kako bi je lahko bilo več ali vsaj toliko, kolikor je potrebno za človeka dostojno življenje, je za STA o vsebini tokratnih obmejnih srečanj povedala vodja slovenskega dela Irena Urbič.

Osrednji del foruma predstavljajo simpoziji Pravica: iluzija ali utopija, ki se bodo v sredo, četrtek in petek zvrstili v Trstu, Kopru in Umagu. "Pravičnost, upognjena pod profitom in privilegiji, izgublja tla pod nogami, ko danes steče beseda o državi in družbi. Je pravica danes iluzija, neuresničljiva blodnja ali utopija, h kateri stremimo," se v predstavitvenem gradivu sprašujejo organizatorji.

Koper bo simpozij gostil v četrtek v Pretorski palači, odgovore na vprašanje o pravici pa bodo iskali filozof in sociolog Igor Pribac, pisatelj, kolumnist in režiser Goran Vojnović, sociologinja Mirjam Hladnik Milharčič, Marina Biti z reške Filozofske fakultete, pisatelj in režiser Marko Sosič, filozof Predrag Finci, hrvaški literat in publicist Nenad Popović ter tržaški pesnik, pisatelj in publicist Gaetano Longo. V večernem delu bo v Kopru na koncertu Artistra nastopila furlanska zasedba Zuf de žur z gostjo Ksenijo Jus.

V petek se bo dogajanje preselilo v Umag, kjer bodo med drugim razglasili nagrajenca mednarodnega literarnega natečaja za kratko prozo Lapis Histriae 2012. Forum se bo s komemoracijo na grobu Fulvia Tomizze sklenil prihodnjo soboto v Materadi.

Forum Tomizza poteka v treh obmejnih mestih - Kopru, Umagu in Trstu, ki so bila pomembna tudi za Tomizzino življenjsko pot. Prva leta se je vsebinsko posvečal pisatelju in njegovemu literarnemu opusu, nato pa se je preusmeril k aktualnim vprašanjem obmejnega prostora.

Organizacijsko in vsebinsko nastaja v tesnem sodelovanju z italijansko skupnostjo v Sloveniji in na Hrvaškem ter slovensko skupnostjo v Italiji. Slovenski del foruma se po dveh letih vrača pod okrilje časopisne hiše Primorske novice, so še zapisali organizatorji.