Svet 21.5.2012 6:00

Evropsko združenje festivalov praznuje diamantni jubilej

Bergen, 21. maja - Evropsko združenje festivalov (EFA) bo od 23. do 25. maja v norveškem Bergnu obeležilo 60. obletnico ustanovitve. Na praznovanju pod motom "60 let kasneje: Festivali in svet" pričakujejo 180 predstavnikov različnih festivalov, kulturnih mrež in politik ter medijev iz 46 držav. Ob spominih bo njihovo srečanje usmerjeno tudi v prihodnost.

EFA je krovna organizacija festivalov po Evropi in tudi preko stare celine. Velja za najstarejšo kulturno mrežo v Evropi. Ustanovljena je bila leta 1952 v Ženevi na pobudo dirigenta Igor Markeviča in filozofa Denisa de Rougemonta.

Od ustanovitve, ko je povezala 15 festivalov, je zrasla v mrežo, ki danes zastopa več kot 100 glasbenih, plesnih, gledaliških in multidisciplinarnih festivalov, nacionalna festivalska združenja in kulturne organizacije iz 40 držav. Njen predsednik je trenutno direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Slovesno praznovanje se bo 23. maja začelo s pozdravnimi nagovori predsednika EFA Brleka, predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuyja in drugih, zvečer pa se bo s Händlovo opero Kserkses v režiji Stefana Herheima začel mednarodni festivalu v Bergnu.

Srečanje bo minilo tudi v delovnem duhu, saj bodo udeleženci 24. maja razpravljali o najbolj perečih temah v festivalskem poslu, so sporočili iz pisarne EFA v Bruslju.