Slovenija 20.5.2012 8:00

Opolnoči v prestolnici začetek projekta 168 ur pokonci za kulturo

Ljubljana, 20. maja - Točno opolnoči se bo nocoj pred marca ustanovljenim miniministrstvom za umetnost (respublika) začel projekt 168 ur pokonci za kulturo. V sklopu kulturnega programa, ki bo neprekinjeno potekal vse do 27. maja opolnoči, se bo zvrstilo več kot 500 literarnih in glasbenih nastopov približno 300 umetnikov in ljubiteljev umetnosti iz vse Slovenije.

Z miniministrstva za umetnost, ki je bilo "ustanovljeno" na pobudo Inštituta za raziskovanje inovativnih umetnosti (IRIU), so k sodelovanju pri projektu pozvali 9. maja z izdajo tako imenovane kulturne dovolilnice. V njem je pisalo: "Kultura ni stvar obdobij in vlad, je stvar srca!"

Kolektivna dovolilnica je bila izdana z namenom, da bi "na podlagi izrednih razmer in ogroženega srčnega delovanja države" vsi prebivalci Slovenije lahko s sodelovanjem pri projektu izrazili svoje nestrinjanje z razmerami v slovenski kulturi. V dovolilnici piše še: "Imamo dovoljenje, da smo kulturni in da dovolilnico za kulturo širimo dalje! Dovolilnica je izdana na podlagi standarda kulturnega minimuma in zagotavljanja normalnega srčnega utripa."

Program nastopajočih bo javno dostopen. V sklopu projekta bodo zbirali tudi prostovoljne prispevke za sredstva, ki jih bodo na miniministrstvu za umetnost (respublika) v celoti namenili za izvedbo najboljših umetniških del, izbranih na razpisih miniministrstva, ki so jih objavili aprila, so še sporočili z inštituta IRIU.