EPK 2012 21.5.2012 6:00

V Mariboru začetek festivala Mladibor

Maribor, 21. maja - S cirkuško parado se bo danes v Mariboru začel festival Mladibor, ki prinaša izraz ustvarjalnosti mladih. Na njem bodo namreč predstavljene stvaritve, ki so jih na večmesečnih delavnicah izdelali mariborski osnovnošolci in dijaki.

Projekt Mladibor se je začel sredi lanskega leta s ciljem, da mladim v Mariboru približa sodobno in urbano umetnost ter s tem tudi kreativne oblike družbenega razmisleka ter akcije. Najprej so izvedli raziskavo, ki je pokazala, da se mladi v Mariboru v obstoječih kulturnih vsebinah ne prepoznajo in se jih ne udeležujejo na lastno pobudo.

Na podlagi izsledkov raziskave so oblikovali delavnice, na katerih so dijaki in osnovnošolci spoznavali različne umetniške pristope. Tako so ustvarjali na področju fotografije, filma, glasbe, arhitekture, animacije, uličnega in senčnega gledališča, celo novinarstva.

Festival, ki bo trajal do četrtka, predstavlja zaključek njihovega dela. Poleg rezultatov omenjenih delavnic bodo predstavili tudi redno umetniško produkcijo sodelujočih šol ter še nekatere druge oblike mladinske ustvarjalnosti. Dogajanje je raztreseno po vsem mestu s središčem na Rotovškem trgu.

Uradni začetek bo danes opoldne s cirkuško ulično parado, temelječo na ljudski zgodbi o fantu, ki je iskal strah. Sestavljali jo bodo osnovnošolci in srednješolci, ki so se v cirkuških veščinah urili od januarja letos.

Glavna organizatorja festivala sta ljubljanski zavod Bunker in Druga gimnazija Maribor, delavnice pa so potekale še na Prvi gimnaziji Maribor ter osnovnih šolah Gustava Šiliha, Borcev za severno mejo ter Franca Rozmana-Staneta.

Mladibor je novost, ki ga v mesto ob Dravi prinaša projekt Evropska prestolnica kulture (EPK). Izhaja iz festivala Drugajanje, ki sta ga zavod Bunker in Druga gimnazija Maribor prirejala zadnjih deset let z namenom približanja mariborskim dijakom sodobno gledališče in ples.