Svet 21.5.2012 10:57

Umrl pevec skupine Bee Gees Robin Gibb

London, 21. maja - Pevec zasedbe Bee Gees Robin Gibb je v nedeljo, star 62 let, izgubil nekajleten boj z rakom. Pevec naj bi za rakom na črevesju in jetrih trpel že od leta 2010. Kljub številnim operacijam in pevčevim zagotovilom, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje, je njegove oboževalce resnično zaskrbelo, ko je aprila letos za nekaj dni padel v komo.

Vest o Gibbovi smrti so sporočili iz družinskih krogov. V izjavi so po poročanju britanskega BBC izrazili željo po spoštovanju zasebnosti družinskih članov "v tem zelo težkem obdobju".

Gibba so pred približno 18 meseci operirali na črevesju zaradi nekega drugega obolenja, pri tem pa so zdravniki odkrili tumor. Raka so kasneje odkrili tudi na jetrih. V začetku leta je kazalo, da je Gibb bolezen premagal, a so v javnost kmalu pricurljale informacije, da so v njegovem telesu odkrili še več tumorjev.

Konec letošnjega aprila se je Gibbovo zdravje zaradi pljučnice poslabšalo, posledično je padel v komo. Družinski člani so mu tedaj nenehno stali ob strani in mu predvajali glasbo. V nedeljo, 20. maja, pa je glasbenik, kljub optimizmu, izgubil večletni boj z rakom. Kot še poroča BBC, je Gibb nedavno prestal operacijo na črevesju.

Britanski televizijski voditelj Paul Gambaccini je ob vesti o Gibbovi smrti dejal, da je bil ena od pomembnejših osebnosti v zgodovini britanske glasbe. Spomnil je, da so poleg svojih uspešnic člani skupine Bee Gees prispevali tudi številne hite za glasbenice, kot so Barbra Streisand, Diana Ross, Dionne Warwick, Celine Dion in Dolly Parton. V naboru pomembnejših britanskih tekstopiscev sta bila pred njimi zgolj John Lennon in Paul McCartney, je dodal.

V Veliki Britaniji rojeni Gibb je na pot uspeha stopil leta 1958, ko je z bratoma Barryjem in Mauriceom ustanovil glasbeno skupino Bee Gees. V petdesetih letih delovanja je skupina posnela uspešnice, kot so "Stayin' Alive", "How Deep Is Your Love", "Massachusetts" in "Night Fever".