Svet 13.8.2012 5:30

V Budimpešti pregledna razstava sodobne kitajske umetnosti

Budimpešta, 13. avgusta - V Muzeju lepih umetnosti v Budimpešti je od petka no ogled razstava z naslovom Odprtost in integracija, ki ponuja pregled sodobne kitajske umetnosti. Na ogled so tradicionalne kitajske risbe in kipi, okoli 120 oljnih slik, grafike ter številne druge umetnine, ki so nastale v minulih 30 letih, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Razstava velja za največjo začasno razstavo, ki so jo postavili na ogled v budimpeškem Muzeju lepih umetnosti, hkrati pa tudi za najobsežnejšo predstavitev kitajske sodobne umetnosti v Evropi, je na nedavni novinarski konferenci dejal direktor muzeja Laszlo Baan.

Dela kitajskih sodobnih umetnikov so na ogled na 2000 kvadratnih metrih razstavnih površin. Namen razstave je predstaviti trende, ki so v minulih treh desetletjih zaznamovali kitajsko ustvarjalnost ter ponuditi vpogled v raznolike avtorske pristope.

Dela za razstavo je Muzeju lepih umetnosti posodil Kitajski narodni muzej. Predstavnik muzeja Ma Shulin je povedal, da so budimpeško postavitev razdelili na tri dele, ki bodo obiskovalce popeljali vse od obdobja kitajske kulturne revolucije konec 70. let do sedanjosti.