Slovenija 21.5.2012 13:16

Zlati abonma CD bo sklenil nemški radijski orkester

Ljubljana, 21. maja - V Cankarjevem domu bo drevi na zadnjem koncertu za zlati abonma nastopil Simfonični orkester Severnonemškega radia (NDR) iz Hamburga pod taktirko Thomasa Hengelbrocka. Izvedel bo Haydnovo Simfonijo št. 70 v D-duru, Lizstov Koncert za klavir in orkester št. 1 v Es-duru in Beethovnovo Simfonijo št. 3 v Es-duru. Solistka na klavirju bo Alice Sara Ott.

Leta 1945 ustanovljeni Simfonični orkester Severnonemškega radia je umetniško izoblikoval Hans Schmidt-Isserstedt z uglednimi gostujočimi dirigenti. Z njimi so simfoniki NDR kot eden prvih nemških radijskih orkestrov postali mednarodno prepoznavni. Pomembno vlogo za orkester je odigral tudi dirigent Günter Wand, v času katerega so nastali številni posnetki, simfoniki pa so zasloveli kot vrhunski Brucknerjevi interpreti.

Orkester izvaja zlasti dela klasično-romantičnega repertoarja in sodobna dela ter koncertira po vsej Nemčiji in v tujini. Nov glasbeni zamah pa Simfoniki NDR pričakujejo od nove dvorane Labska filharmonija Hamburg, kjer bodo postali rezidenčni orkester, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Thomas Hengelbrock sodi med najzanimivejše sodobne dirigente. Ob intenzivnem izvajanju sodobne glasbe se posveča historično informirani izvajalski praksi glasbe 19. in 20. stoletja. Med drugim je vodil Nemško komorno filharmonijo Bremen in bil umetniški vodja festivala Feldkirch; sodi med vodilne protagoniste Baden-Badenskega festivala.

Mlada nemško-japonska pianistka Alice Sara Ott sodi med najbolj iskane virtuozinje. Že kot najstnica je prejela številne prestižne nagrade na klavirskih tekmovanjih. S solističnimi recitali, kot izvajalka komorne glasbe ali kot solistka z odličnimi orkestri žanje uspehe. Za posnetke Chopina, Čajkovskega in Liszta je bila nagrajena po izbiri urednikov revij Classic FM in International Piano ter bila imenovana za mlado umetnico leta 2010 pri Klassik Echo.