Svet 22.5.2012 6:00

Stieg Larsson posthumno imenovan za častnega meščana Umee

Umea, 22. maja - Švedski avtor kriminalk Stieg Larsson je bil posthumno imenovan za častnega meščana mesta Umea, kjer je preživel otroška in najstniška leta. Njegova trilogija Milenium, ki je izšla kmalu po njegovi smrti leta 2004, je izšla v nakladi več kot 60 milijonov izvodov. Prevedena je bila v 50 jezikov in je zaživela tudi na filmskih platnih.

Ljubljana. Roman avtorja Stiega Larssona z naslovom Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman avtorja Stiega Larssona z naslovom Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo.
Foto: STA
Arhiv STA

V mestu Umea na severu Švedske, ki ima 100.000 prebivalcev, še vedno živi oče Stiega Larssona. Ta je ob podelitvi te časti svojemu preminulemu sinu konec minulega tedna dejal, da so ob tem ponosni in hvaležni. Oče pa tudi pisateljev brat Joakim Larsson sta širši javnosti sicer poznana predvsem po sporu glede dediščine s pisateljevo življenjsko sopotnico Evo Gabrielsson.

Ker par ni bil poročen, Stieg Larsson pa ob svoji nenadni smrti za posledicami srčnega infarkta v starosti 50 let za seboj ni zapustil oporoke, so se v roke njegove družine že stekle milijonske vsote od prodaje trilogije, ki je postala uspešnica.

Stieg Larsson se je rodil leta 1954. Zaradi revščine v družini je živel pri starih starših na vasi v bližini švedsko-norveške meje. Po osmem letu starosti je s starši živel v Umei, pozneje pa v Stockholmu.