Slovenija 21.5.2012 14:45

Pri Študentski založbi tudi zbrana dela Cartarescuja

Ljubljana, 21. maja - Nov sveženj izdaj, ki so jih danes predstavili v prostorih Študentske založbe, je zelo raznolik. V knjigi Zakaj ljubimo ženske so zbrana dela lanskega Vileniškega nagrajenca Mircea Cartarescuja, med novostmi pa sta tudi antologija slovenske proze na avstrijskem Koroškem Zgodbe iz maTjaževe dežele in Osnove javne uprave Mirka Pečariča.

Pri Študentski založbi so slovenskim bralcem romunskega pisatelja Cartarescuja predstavili že z romanom Nostalgija, tokrat pa so v zbirki Beletrina pod naslovom Zakaj ljubimo ženske izšle njegove zbrane zgodbe, eseji, spomini, dnevniški zapisi in publicistični članki. Prevajalec Aleš Mustar je na današnji novinarski konferenci dejal, da Cartarescujevo pisavo odlikuje predvsem to, da ves čas prepleta sen in resničnost, a to dela tako mojstrsko, da bralec tega prepleta ne zazna. Delo je označil za izjemno kompleksno, a opomnil, da se v njem hkrati kaže izjemen avtorjev občutek za samoironijo.

Glavni in odgovorni urednik zbirke Beletrina Mitja Čander je spomnil, da so se na založbi že pred nekaj leti lotili izdajanja antologij in posameznih del, ki jih podpisujejo zamejski avtorji, oziroma Slovenci, živeči na tujem. Nova pridobitev iz te serije je antologija slovenske proze na avstrijskem Koroškem z naslovom Zgodbe iz maTjaževe dežele, ki jo je uredil Andrej Leben.

Nekdanji državni sekretar v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih je dejal, da je antologija izjemno pomembna za to, da se slovenskim bralcem približa literarno ustvarjanje na avstrijskem Koroškem. V antologiji je skozi 40 besedil predstavljenih 25 avtorjev in avtoric, ki jih zaznamujejo žanrsko in tematsko raznovrstne pisave. Koroški Slovenci se v svojih delih dotikajo družbenega položaja, borbe za jezik in iskanja identitete, kot je mogoče zaslediti v naboru, pa posegajo tudi po žanrih kriminalke in znanstvene fantastike, je dejal Jesih in dodal, da vsa izbrana dela zaznamuje kakovost.

Ko Slovenci slišimo besedno zvezo javna uprava, želimo, da bi vse, kar je z njo povezano, hitro minilo. A se je, kot je opozoril avtor knjige Osnove javne uprave Mirko Pečarič, treba zavedati, da v stik z javno upravo stopimo vsakič, ko se znajdemo v godlji (policija, rešilec, gasilci), zato je njen ustroj dobro poznati. V svoji knjigi, ki je izšla v zbirki Posebne izdaje, je Pečarič ponudil pregled delovanja javne uprave, od njenih začetkov do danes. Sprehodil se je od temeljnih pojmov, preko ključnih idej priznanih avtorjev, ki so se ukvarjali z javno upravo, vse do dognanj, kako bi lahko spremenili slovensko javno upravo.

V zbirki Posebne izdaje je izšel tudi nabor kratke proze hrvaškega avtorja Miroslava Mičanovića z naslovom Divji pes. Mičanović je predvsem pesnik, kar se slika tudi skozi njegove kratke zgodbe, ki so po besedah Čandra zelo modernistične in poetične za današnji čas. Kot so zapisali pri založbi, Mičanović bralca prepriča z nenavadnim smislom za atmosfero in detajle. Delo je poslovenil Andrej Jaklič.

Nova pridobitev v nizu knjig iz zbirke Beletrina, ki jih podpisujejo avtorji iz manjših držav, pa je roman sodobne grške avtorice Ioanne Karystiani Mala Anglija. Prevajalka dela Klarisa Jovanović je dejala, da gre za slikovit, svež in dobro napisan roman, ki skozi glavno zgodbo otoške družine in nekaj vzporednih zgodb slika življenje prebivalcev otoka Andros.