EPK 2012 22.5.2012 10:11

Maribor bo od četrtka gostil veliko filatelistično razstavo

Maribor, 22. maja - V dvorani Univerzitetnega športnega centra Leona Štuklja v Mariboru bodo v četrtek odprli največjo mednarodno filatelistično razstavo v Sloveniji doslej - Maribofila 2012. Na njej se bodo do 27. maja predstavili razstavljavci iz 19 evropskih držav. Častni pokrovitelj razstave v organizaciji Filatelistične zveze Slovenije je predsednik Danilo Türk.

Slovesnega odprtja 24. maja ob 19. uri se bodo udeležili tudi predsednik Federacije evropskih filatelističnih zvez (FEPA) Jorgen Jorgensen, predsednik Alpe-Jadran filatelije Ivo Bader, predsednik Balkanfile Spas Pančev in vodilni slovenski filatelisti.

Poleg slovesnega odprtja velja omeniti tudi predstavitev priložnostnih poštnih znamk, ki bodo izšle 25. maja s poudarkom na skupni izdaji z madžarsko pošto. Predstavitev bo v petek ob 13. uri, prav tako v dvorani UŠC Leona Štuklja.

Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali 177 različnih filatelističnih zgodb v 750 vitrinah na okrog 10.000 razstavnih listih. Zgodbe bodo iz različnih žanrov ali razstavnih razredov, kot jim pravijo filatelisti. Največje število eksponatov bo iz poštne zgodovine, ki kljub svoji raznolikosti povezuje, saj poštne poti že več tisoč let povezujejo kraje in ljudi.

Razstavljene bodo tudi zgodbe iz tradicionalne filatelije, iz razreda poštnih celin, maksimafilije in aerofilatelije ter za mnoge obiskovalce najbolj zanimive tematske filatelije.

Poleg zgodb o posameznih športih in športnikih, olimpijskih igrah, različnih živalih in živalskih vrstah, kolesih in avtomobilih, Natu, črnem zlatu in še čem, bodo razstavljene zgodbe o znanih in znamenitih osebnostih, med katerimi je tudi Vlad Basarab Tepes - grof Drakula.

Ker je Maribor letos Evropska prestolnica kulture (EPK), so v mozaik različnih aktivnosti sklenili svoj kamenček dodati tudi filatelisti, saj je filatelija, kot je pred leti poudaril nekdanji predsednik Svetovne filatelistične organizacije (FIP) Koh Seow Chuan, v bistvu del kulture. To trditev je potrdilo ministrstvo za kulturo, ki je Filatelistični zvezi Slovenije (FZS) dodelilo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.