Svet 21.5.2012 17:01

Potres povzročil izjemno škodo italijanski kulturni dediščini

Bologna, 21. maja - Čeprav ocen, kolikšno finančno škodo je sobotni potres povzročil na severu Italije, še ni, je že jasno, da je oškodovanje kulturne dediščine izjemno. Najbolj so poškodovani kulturni spomeniki v kraju Finale Emilia, kjer je potres močno poškodoval tamkajšnji grad Rocca Estense in znameniti stolp z uro.

Italija, Sant'Agostino. Uničujoč potres na severu Italije. Foto: Xinhua/STA

Italija, Sant'Agostino.
Uničujoč potres na severu Italije.
Foto: Xinhua/STA

Potres je na polovico preklal stolp z uro, katerega danes vidna zunanjost je nastala v 14. stoletju, njegove korenine pa segajo v začetek 13. stoletja.

Močno poškodovani grad oziroma utrdba Rocca Estense je nastajal med 13. in 15. stoletjem, še posebej tragično pa je, da so na gradu komaj pred letom dni potekala restavratorska dela, poročajo italijanski mediji.

V kraju Finale Emilia je potres poškodoval tudi antično stolno cerkev, ki je današnjo podobo dobila v 17. stoletju. V kraju Poggio Renatico je potres hudo poškodoval srednjeveški grad Lambertini, v katerem domujejo mestne oblasti.

Podobne informacije prihajajo iz kraja San Felice, kjer je potres prav tako močno poškodoval tamkajšnjo utrdbo in več cerkva. V Ferrari je poleg številnih cerkva potres poškodoval številne palače iz obdobja renesanse ter Teatro Nuovo iz 20. let prejšnjega stoletja.

Antonia Pasqua Recchia z ministrstva za kulturno dediščino je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejala, da je oškodovanje kulturne dediščine še hujše, kot je videti s posnetkov.

Večina v potresu poškodovanih stavb je namreč hranila številne umetnine, od slik do kipov in drugega okrasja. V eni od cerkva v kraju San Felice naj bi potres močno poškodoval ali celo uničil poslikavo na lesu iz 16. stoletja slikarja Bernardina Loschija.

Italija je nazadnje tolikšno škodo na kulturni dediščini utrpela leta 1997, ko se je zaradi potresa v Umbriji zrušil del stropa v baziliki svetega Frančiška v Assisiju.