Na hitro prelistano 26.5.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. maja - Pri Modrijanu so izdali delo o priznanem dirigentu Nikolausu Harnoncourtu Toni so vzvišene besede, pri Študentski založbi pa v zbirki Koda delo Katarine Majerhold Živeti. Mladinska knjiga je izdala knjigo argentinskega terapevta Jorga Bucaja Ljubiti z odprtimi očmi in delo češkega pesnika Miroslava Holuba Kratko premišljevanje o človeku.

Ljubljana. Knjiga avtorja Nikolausa Harnoncourta z naslovom Toni so vzvišene besede, ki je izšla pri založbi Modrijan. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Nikolausa Harnoncourta z naslovom Toni so vzvišene besede, ki je izšla pri založbi Modrijan.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga češkega pesnika Miroslava Holuba z naslovom Kratko premišljevanje o človeku, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga češkega pesnika Miroslava Holuba z naslovom Kratko premišljevanje o človeku, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Ljubiti z odprtimi očmi, ki jo je napisal psihoterapevt Jorge Bucay, izdala pa Založba Mladinska knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Ljubiti z odprtimi očmi, ki jo je napisal psihoterapevt Jorge Bucay, izdala pa Založba Mladinska knjiga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Katarine Majerhold z naslovom Živeti, ki je izšla pri Študentski založbi v zbirki Koda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Katarine Majerhold z naslovom Živeti, ki je izšla pri Študentski založbi v zbirki Koda.
Foto: STA

TONI SO VZVIŠENE BESEDE - POGOVORI Z DIRIGENTOM HARNONCOURTOM NA TEMO ROMANTIČNE GLASBE

V knjigi, podnaslovljeni Pogovori o romantični glasbi, so zbrani pogovori z dirigentom in čelistom Nikolausom Harnoncourtom (1929). Kot velik poznavalec glasbe v delu spregovori o romantični glasbi in nekaterih najpomembnejših skladateljih: Beethovnu, Schubertu, Verdiju, Straussu, Schumannu, Dvoržaku, Brahmsu in Brucknerju. V pogovorih odstira svoje poglede na obdobje romantike in z odgovori na kdaj tudi provokativna vprašanja pomaga razumeti govorico tonov. Bralcu razkriva ozadje pomembnih premikov, ki so zaznamovali dogajanje v svetu glasbe, ter opozarja, da je glasba dragocena dediščina preteklosti, ki jo moramo ohranjati za prihodnost. Delo je prevedla Stanka Rendla.

Harnoncourt je znan po posebnem žaru, s katerim dirigira. Aprila je prejel zlato medaljo britanske Kraljeve filharmonične družbe, kar poleg številnih drugih nagrad - grammy (2001), nagrada Ernsta von Siemensa (2002), kjotska nagrada za življenjsko delo (2005) - dokazuje, da je eden najvidnejših sodobnih dirigentov. Je tudi ustanovitelj znamenitega ansambla za staro glasbo Concentus Musicus Wien.

ŽIVETI - FILOZOFSKO DELO IZPOD PERESA SLOVENSKE FILOZOFINJE

Knjiga Majerholdove bralca v učenih, a obenem berljivih in pogosto provokativnih razmišljanjih popelje med ključna vprašanja naše sodobne individualnosti. V esejih o resnici, svobodi, lepoti, homoseksualnosti in čustvih na razumljiv način križari med filozofskimi koncepti in vsakdanjimi človeškimi izkušnjami. Na vprašanje srečnega in dobrega življenja odgovarja z aktualnimi, konkretnimi in modrimi odgovori, ki stavijo na interdisciplinarni holistični pristop. Knjiga je primer vsem dostopne filozofije življenja, ki obenem tudi kaže, kako živeti filozofijo. Katarina Majerhold (1971) je filozofinja, raziskovalka in publicistka. Je avtorica številnih strokovnih knjig.

LJUBITI Z ODPRTIMI OČMI - DELO O MEDSEBOJNIH ODNOSIH PRILJUBLJENEGA PSIHOTERAPEVTA BUCAYA

Knjiga Bucaya, ki je slovenskim bralcem znan po nedavno izdanem prevodu Ti povem zgodbo, je v marsičem posebna. Ponuja zgodbo z zabavnim zapletom, ki pa je obenem tudi vodnik po človeških, še posebej ljubezenskih odnosih. V njej bo bralec prek elektronskega dopisovanja glavnih junakov - marketinškega strokovnjaka Roberta in psihoterapevtke Laure - našel razmišljanja o razlikah med zaljubljenostjo in ljubeznijo, odgovor, kako nesoglasja v zvezi izkoristiti v svoj prid, ter številne napotke, kako obdržati ljubezen. "Najslabše je prepričanje, da si moramo poiskati izgubljeno polovico. Zakaj si ne bi raje poiskali druge celote?", piše na zadnji strani knjige, ki jo je poslovenila Neža Krek.

KRATKO PREMIŠLJEVANJE O ČLOVEKU - IZBOR PESMI ČEŠKEGA PESNIKA HOLUBA

Češki pesnik Miroslav Holub (1923-1998) je bil po poklicu znanstvenik imunolog, kar je odločilno zaznamovalo tudi njegovo poezijo. V njegovih pesmih se zrcali neskončna življenjska energija. Prevajalec izbora pesmi Peter Svetina je v spremni besedi zapisal, da Holubova poezija že od vsega začetka izreka vero v življenje. Že v prvi pesniški zbirki Dnevna izmena je pesnik prepričan, da bo Pepelki uspelo prebrati lečo, čeprav ji ne bodo na pomoč priskočili golobji pomočniki. V pesnikovem opusu pa najdemo tudi burkaške, zelo "češke" pesmi, polne samoironije, v zadnjih pesniških zbirkah "pa opazimo skrhano upanje: človek je kljub vsemu sam, Sizif, slehernik", še piše Svetina.