Svet 22.5.2012 4:00

V Bakuju danes prvi predizbor za finale Evrovizije

Baku, 22. maja - V azerbajdžanski prestolnici Baku bo danes potekal prvi predizbor za sobotni veliki finale, na katerem bodo izbrali letošnjo pesem Evrovizije. Pomerilo se bo 18 držav, glasovi žirije in gledalcev pa bodo odločili, katerih deset se bo uvrstilo v veliki finale.

Ljubljana. Slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji Eva Boto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji Eva Boto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V današnjem polfinalu se bodo predstavile pesmi iz Črne gore, Islandije, Grčije, Latvije, Albanije, Romunije, Švice, Belgije, Finske, Izraela, San Marina, Cipra, Danske, Rusije, Madžarske, Avstrije, Moldavije in Irske.

Doslej so s svojo predstavitvijo v Bakuju največ zanimanja pritegnile predstavnice Rusije z imenom Buranovskiye Babushki, priletne babice, ki se bodo občinstvu predstavile s pesmijo Party for Everybody. Kot kažejo trenutne stavnice, jim uvrstitev v sobotni finale ne uide.

S svojo hiperaktivnostjo sta, tako kot lani, v središču pozornosti tudi irska dvojčka, John in Edward Grimes, ki se bosta pod skupnim imenom Jedward za finale borila s pesmijo Waterline.

Slovenski gledalci bodo prenos prvega predizbora pesmi Evrovizije lahko spremljali na drugem programu TV Slovenija z začetkom ob 21. uri, skozi 18 pesmi jih bo kot minulih nekaj let popeljal komentator Andrej Hofer.

V četrtek sledi še drugi predizbor, v katerem bo pod zaporedno številko devet nastopila tudi slovenska predstavnica Eva Boto s pesmijo Verjamem. Ali bo Sloveniji uspel preboj v finale, je težko napovedati, na lestvici niha, a slovenska delegacija verjame v uspeh. Eva Boto bo pesem s podporo spremljevalnih vokalov, pevke so prevzele tudi znaten del koreografije, zapela v slovenskem jeziku.