Slovenija 23.5.2012 6:00

Začenjajo se 13. mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza

Koper, 23. maja - S simpozijem Pravica: iluzija ali utopija se danes v Trstu pričenjajo 13. mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza. Odgovore na vprašanja o vlogi pravičnosti v sodobni družbi in državi bo na simpozijih v Trstu, Kopru in Umagu iskalo 22 razumnikov. Forum, ki se bo odvijal do sobote, bo med drugim postregel še z večernimi pesniškimi koncerti.

Letošnji Forum Tomizza poteka pod geslom Pravica: iluzija ali utopija. Koper bo forum gostil v četrtek, ko bodo na simpoziju na Univerzi na Primorskem odgovore na vprašanje o pravici iskali filozof in sociolog Igor Pribac, pisatelj, kolumnist in režiser Goran Vojnović, sociologinja Mirjam Hladnik Milharčič, Marina Biti z reške Filozofske fakultete, pisatelj in režiser Marko Sosič, filozof Predrag Finci, urednik in mirovnik Nenad Popović ter tržaški pesnik, prevajalec in novinar Gaetano Longo. V večernem delu bo na koncertu Artistra nastopila furlanska zasedba Zuf de žur z gostjo Ksenijo Jus.

V petek se bo dogajanje preselilo v Umag, kjer bodo na sklepni slovesnosti razglasili nagrajenca sedmega mednarodnega literarnega natečaja za kratko prozo Lapis Histriae 2012. Letos se za naslov zmagovalca poteguje 128 del s Hrvaške, iz Slovenije, Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Češke. Forum Tomizza se bo sklenil v soboto s komemoracijo na grobu Fulvia Tomizze v Materadi.

Letna simpozijska srečanja, poimenovana po tržaškem pisatelju Fulviu Tomizzi, so pred 13 leti nastala na pobudo pisatelja, novinarja in prevajalca Milana Rakovca, usmerjena pa so k k spodbujanju kulturnega dialoga v jadranskem obmejnem prostoru. Forum poteka v treh obmejnih mestih - Kopru, Umagu in Trstu, ki so bila pomembna tudi za Tomizzino življenjsko pot. Prva leta se je forum vsebinsko posvečal pisatelju in njegovemu literarnemu opusu, nato pa se je preusmeril k aktualnim vprašanjem obmejnega prostora.