EPK 2012 22.5.2012 11:52

Maribor tudi prestolnica evropske pravljice

Maribor, 22. maja - Maribor bo ta teden v znamenju evropske pravljice. V organizaciji Mariborske knjižnice bodo v sredo izvedli Pravljični dan in Pravljično šolo, v četrtek pa se bo pričel dvodnevni mednarodni simpozij na temo evropske pripovedovalske dediščine s pravljičnim večerom za odrasle.

Maribor, Kvarna hotela City. Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica. Urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih, direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Kvarna hotela City.
Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica.
Urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih, direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Kvarna hotela City. Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica. Maja Logar iz Mariborske knjižnice. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Kvarna hotela City.
Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica.
Maja Logar iz Mariborske knjižnice.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Kvarna hotela City. Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica. Pravljičarka Zdenka Gajser. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Kvarna hotela City.
Novinarska konferenca pred projektom Evropska pravljica, ki ga pripravlja Mariborska knjižnica.
Pravljičarka Zdenka Gajser.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Evropska pravljica je poleg Literarnih postaj drugi projekt Mariborske knjižnice v okviru programa Evropske prestolnice kulture (EPK). Njen namen je celovita, poglobljena in raznolika predstavitev evropske pripovedovalske dediščine in njena ponovna umestitev v slovenski kulturni kanon, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Pravljični dan, namenjen pripovedovanju otrokom in mladostnikom, ter Pravljična šola, namenjena strokovnemu usposabljanju pripovedovalcev, sta v Mariboru že stalnica, saj bosta letos potekala 12. zapovrstjo. Tokrat bosta zgodbe pripovedovala gosta s Škotske Tom Muir in Lawrence Tulloch. Dogajanje se bo ta dan zaključilo s Pravljičnim večerom v klubu KGB.

Naslednji dan se bo dogajanje preselilo v Hotel City, kjer bo mednarodni simpozij z okoli 100 udeleženci. Razmišljali bodo o temah in motivih evropske folklorne tradicije, o posebnostih ljudskega pravljičnega izročila, o pravljičnih žanrih in poetikah posameznih avtorjev, o pomenu pravljičnih arhetipov za osebni razvoj mladega bralca ter o pravljici kot pripovednem dogodku.

Dvodnevno srečanje organizirata uredništvo revije Otrok in knjiga, ki jo že 40 let izdaja Mariborska knjižnica, ter slovenska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Med govorniki bodo baskovski pisatelj Juan Kruz Igerabide Sarasola, črnogorski pravljičar Vuk Cerović ter nizozemski mladinski avtor Hans Hagen.

V četrtek zvečer bo v dvorani Lutkovnega gledališča Maribor mednarodni pravljični večer za odrasle, kjer bodo poleg Muira in Tullocha s svojo interpretacijo pravljic nastopili še Maritha Nielsen z Norveške, Ana Hofman iz Srbije ter Anja Štefan in Ana Duša iz Slovenije. Z njim želijo pripovedništvo približati tudi odraslim.

Tuji pravljičarji so v ponedeljek že nastopili v Novem mestu, danes bodo obiskali Ptuj, v petek Mursko Soboto. Jeseni bodo sledili pripovedovalski večeri za odrasle še v 11 slovenskih mestih, tudi v Velenju in Slovenj Gradcu.

Teoretična osnova projekta Evropska pravljica je zbornik Za pravljice odklenjene ključavnice, ki jo je te dni izdala Mariborska knjižnica. Knjiga z ilustracijami Ančke Gošnik Godec in Zvonka Čoha vsebuje preplet praktičnih in teoretičnih pogledov na pravljico in njeno umestitev v prostor.