EPK 2012 23.5.2012 6:00

Izrael v EPK z lutkami, književnostjo in Hagado

Maribor, 23. maja - Izrael se bo v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) predstavil z antologijo sodobne hebrejske književnosti ter enim najdragocenejših kulturnih spomenikov judovstva Hagado. Niz predstavitev se bo pričel drevi ob 21.30 z lutkovno predstavo za odrasle "Paper Cut" v Lutkovnem gledališču Maribor.

Predstava "Paper Cut" je delo mlade izraelske režiserke in igralke Jael Rasuli. Govori o osamljeni tajnici, ki dolgočasni realnosti uide, ko v življenje obudi črno-bele fotografije iz starih revij.

Predstavitev izraelske kulture se bo nadaljevala v četrtek z odprtjem fotografske razstave Spremembe v Fotografskem muzeju. Razstava prikazuje urbani razvoj Izraela v zadnjih 100 letih.

Prihodnji teden bo v dvorani Rotovž projekcija dokumentarnega filma o izraelskem literatu Amosu Ozu, ki je marca letos obiskal Slovenijo. Film prikazuje njegovo odraščanje, ustvarjanje, razmišljanje in neomajno prizadevanje za mir ter se dotakne izbranih dogodkov iz zgodovine Izraela.

Konec meseca bodo v Sinagogi Maribor predstavili antologijo sodobne hebrejske književnosti En zu agada. Knjiga se omejuje na predstavitev avtorjev po nastanku države Izrael, ki so vsi še vedno močno politično in družbeno angažirani. Antologijo bosta predstavila njen urednik in prevajalec Klemen Jelinčič Boeta ter pesnik in pisatelj Dušan Šarotar.

V začetku junija bo v Lutkovnem gledališču Maribor gostovala lutkovna predstava za otroke Deževna ptica. Delo izraelske umetnice Galie Levi-Grad v režiji Naomi Joeli spaja umetnost zgibanja papirja - origami s pripovedovanjem in igranjem.

Izraelska kulturna ambasada se bo zaključila septembra, ko bodo v Sinagogi Maribor v okviru obeleževanja Evropskega dneva judovske kulture odprli razstavo Sarajevska Hagada. Na roko pisana in z izjemnimi ilustracijami okrašena verska knjiga pripoveduje zgodbo o judovskem eksodusu iz starega Egipta. Nastala je okoli leta 1350 v Barceloni.