Svet 24.5.2012 4:00

Na današnjem predizboru za pesem Evrovizije veliki dan za Evo Boto

Baku, 24. maja - V impozantni Kristalni dvorani v azerbajdžanskem Bakuju bo danes potekal drugi predizbor za sobotni finale za pesem Evrovizije. V močni konkurenci se bo Slovenija z Evo Boto in pesmijo Verjamem predstavila kot deveta. Slovenska predstavnica se trenutno, kot kažejo evrovizijske stavnice, ne bo uvrstila v finale.

Ljubljana. Slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji Eva Boto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska predstavnica na letošnji Evroviziji Eva Boto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Tako kot v torkovem predizboru se bo tudi danes s svojimi pesmimi predstavilo 18 držav, po glasovanju nacionalnih žirij in poslušalcev pa se jih bo deset uvrstilo v finale.

Drugi polfinale vidno določajo predstavnice držav nekdanje Jugoslavije: Srbija z Željkom Joksimovićem, Makedonija s pevko Kaliopi, Hrvaška z Nino Badrić, Bosna in Hercegovina z Mayo Sar in Slovenija z Evo Boto. V skladu z evrovizijsko tradicijo lahko ti nastopajoči računajo na vzajemne glasove.

V drugem predizboru zelo dobro kaže Švedski, ki jo s pesmijo Euphoria zastopa pevka Loreen, občinstvo ima na svoji strani tudi srbski predstavnik Joksimović s pesmijo Nije ljubav stvar.

Danes se bodo predstavile še Nizozemska, Malta, Belorusija, Portugalska, Ukrajina, Bolgarija, Gruzija, Turčija, Estonija, Slovaška, Norveška in Litva.

Eva Boto bo nastopila v beli pravljični obleki. Šestnajstletno pevko bodo spremljale izkušene vokalistke Sandra Feketija, Martina in Mateja Majerle, Katja Koren in Ana Bezjak, ki bodo izvajala tudi večji del koreografije.

Mlada pevka je, kot je napovedala na novinarski konferenci v Bakuju, zelo dobro pripravljena in se veseli nastopa na velikem odru. Kot je za STA povedala pred odhodom v Baku, pričakuje in si želi uvrstitve v finale.

"Drugače pa ciljamo čim višje - da bi podrli rekord slovenske uvrstitve. To so zgolj moje želje, če se bodo uresničile, pa bomo videli," je dejala.

Drugi predizbor si bo mogoče ogledati na drugem programu RTV Slovenija z začetkom ob 21. uri. Dogajanje bo komentiral Andrej Hofer. V drugem predizboru bodo svoje glasove lahko oddali tudi slovenski gledalci in tako vplivali na odločitev, katera pesem bo letos obveljala za najboljšo v Evropi.