EPK 2012 24.5.2012 6:00

V Mariboru 6. mednarodni festival Igraj se z mano

Maribor, 24. maja - Na mariborskem Trgu svobode bo danes potekal 6. mednarodni festival Igraj se z mano. Njegov namen je druženje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z ostalimi. S skupnim ustvarjanjem naj bi po navedbah organizatorjev rušili meje med "hendikepom in normalnostjo" ter prispevali h vključevanju vseh posameznikov v družbo.

Na Trgu svobode bo postavljen oder za glasbene, plesne in gledališke nastope, hkrati pa bodo ves dopoldan potekale različne delavnice in delovali animacijski kotički. Nastopili bodo otroci iz večine mariborskih vrtcev in osnovnih šol, prav tako pa tudi gostje iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije.

Dogajanje se bo zaključilo zvečer s koncertom reperja Zlatka, dua Slon in sadež ter Aleksa Volaska z bendom. Takrat bodo združili moči s festivalom Mladibor, ki v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) teče že od začetka tega tedna.

Festival Igraj se z mano bo letos potekal v treh mestih. Prejšnji teden so ga priredili na Muti, danes v Mariboru, prihodnji teden pa bo na Prešernovem trgu v Ljubljani. Dogajanje organizirata ljubljanski Zavod za usposabljanje Janeza Levca ob 100-letnici svojega obstoja in mariborski Dom Antona Skale, ki letos praznuje 55-letnico. Festival je mednaroden, saj ga vsako leto obiščejo številni gosti iz tujine.

Projekt Igraj se z mano sicer teče skozi vso leto. Različni dogodki potekajo v več kot 500 ustanovah, kot so vrtci, šole, fakultete, specializirani zavodi ter nevladne in druge organizacije. Tako je v program po navedbah Zavoda za usposabljanje Janeza Levca aktivno vključenih več kot 10.000 mladih in 2000 strokovnjakov s področja vzgoje in izobraževanja iz vse Slovenije in tudi tujine.