EPK 2012 24.5.2012 9:58

V Mariboru Centralna postaja za sodobne umetniške prakse

Maribor, 24. maja - Na Koroški ulici v Mariboru bodo danes odprli Centralno postajo, ki prinaša nov prostor za sodobne umetniške prakse ter zaokrožuje širše zasnovani projekt oživljanja ene glavnih ulic v mestu. Dogajanje se bo začelo s predstavitvijo arhiva mednarodnega festivala računalniških umetnosti (MFRU) od leta 1995 do danes.

Centralna postaja na Koroški ulici 5 je po navedbah zavoda Maribor 2012 zasnovana kot informacijsko vozlišče in produkcijski center na področju sodobne avdiovizualne in intermedijske produkcije. Dogajanje bo razdeljeno na tri module: Info, Media in Transmedia.

Prvi del projekta, ki ga bodo uradno zagnali danes ob 20. uri, se imenuje Media: modul. Sestavlja ga strukturiran kolaž posnetkov iz preteklih festivalov računalniških umetnosti ter poročil, intervjujev in zapisov medijev ter posameznikov. Obenem omogoča elektronski dostop do prizorišč festivala ter spletnih mest avtorjev in avtoric, projektov, pa tudi selektorjev ter institucij, ki so se skozi leta predstavljale na festivalu.

Razstava bo na ogled do 20. junija. Vsak dan bo predstavljen nov video arhiv posameznega festivalskega leta. MFRU od leta 1994 prirejata Mladinski kulturni center Maribor in Zavod uho; oko.

Centralna postaja je še eden od poskusov Evropske prestolnice kulture (EPK) za ponovno oživitev Koroške ulice v Mariboru. Ta je bila nekoč eden najpomembnejših delov mesta, danes pa spričo pogostih prometnih zastojev in razpadajočih stavb kaže klavrno podobo. Tam so letos že zaživele Mestna izpovednica, Galerija K8 in nekdanja Velika kavarna, opuščene izložbe pa so opremili z Uličnim stripom.