EPK 2012 26.5.2012 12:53

Maribor letos brez nove knjižnice

Maribor, 26. maja - V Mariborski knjižnici so izgubili upanje, da bo občina izpolnila svojo obljubo ter začela z obnovo osrednje enote knjižnice na Rotovškem trgu. Po besedah direktorice knjižnice Dragice Turjak so končno uredili gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, a zataknilo se je pri denarju, ki ga ni niti v občinskem niti v državnem proračunu.

Maribor. Mariborska knjižnica. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mariborska knjižnica.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Vse smo naredili za to, da pridemo do nove knjižnice, a v letošnjem letu se zagotovo ne bo začelo nič konkretnega. Zdaj imamo gradbeno dovoljenje za prvo fazo, a se stvari še dodatno zapletajo. Zdaj je glavni problem v tem, da ni denarja. Tako bo knjižnica še nekaj časa zapečatena v svojih pretesnih prostorih," je novinarjem minuli teden povedala Turjakova.

V enoti, kjer imajo zaradi prostorske stiske knjige zložene tudi na tleh, so prejšnji teden nekoliko preuredili prostor in prestavili okoli 100.000 enot gradiva "v še zadnje možne kotičke". "Od tu dalje pa res nimamo več nobene druge možnosti kot da upamo, da se bodo v doglednem času zadeve z gradnjo nove stavbe vsaj začele premikati," je še dodala direktorica.

Po prvotnih načrtih bi morala Mariborska knjižnica, ki jo dnevno obišče okoli 1200 bralcev, dobiti nove prostore v času Evropske prestolnice kulture (EPK). Idejni načrt za njeno prenovo in ureditev Rotovškega trga so predstavili decembra 2010, a se je najprej zapletlo pri sprejemanju investicijskega programa, nato pa še pri pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta, ki zajema izkop in zavarovanje gradbene jame, so na občini pridobili oktobra lani. Zaradi pritožb nekaterih sosedov je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno februarja letos, a zaenkrat se na Rotovškem trgu ne dogaja nič.

Kot so za STA pojasnili na mariborski občini, je začetek gradnje odvisen od možnosti zagotovitve sofinanciranja s strani države, ki je lani v ta namen obljubila deset milijonov evrov.

"V rebalansu proračuna sredstev za sofinanciranje gradnje Mariborske knjižnice in ureditve Rotovškega trga na postavkah ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ni," odgovarjajo na omenjenem ministrstvu, pod okrilje katerega sodi projekt. "Ko bodo izpolnjeni vsi pogoji iz sklepa vlade z 20. januarja 2011, bo vlada predvidoma odločila o možnostih in pogojih financiranja," so dodali v odgovoru za STA.

V takratnem vladnem sklepu piše, da je pogoj za državno sofinanciranje gradnje "primerljiva finančna participacija Mestne občine Maribor, ki mora v ta namen najkasneje do konca marca 2011 zagotoviti vso potrebno projektno in gradbeno dokumentacijo". V mariborskem občinskem proračunu za leto 2012 je za projekt namenjenih 4,5 milijona evrov, ostalo pa naj bi zagotovili prihodnje leto. Projekt je ocenjen na 21,8 milijona evrov.