EPK 2012 25.5.2012 8:52

Intelektualna prostitucija kot uvod v letošnjo Performo

Maribor, 25. maja - Festival sodobnih performativnih praks Performa letos, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), izjemoma ne bo potekal le v ustaljenem terminu konec novembra. Prvi večji dogodek je na sporedu že danes, ko bodo mariborsko Poštno ulico za dva meseca zasedle t.i. intelektualne kurbe.

Vsak konec tedna do 28. julija bodo v umetniško predelanih pohorskih gondolah delovale mlade intelektualke, ki bodo za ustrezno plačilo strankam nudile svoje znanje v obliki pogovora, nasveta ali razprave o literaturi, umetnosti, antropologiji, filozofiji, psihoanalizi in drugih temah akademskega diskurza.

"Poglavitni namen te, za marsikoga verjetno moralno sporne umetniške ulične akcije, je opozoriti na podcenjeno, podplačano ter vse pogosteje negativno vrednoteno intelektualno delo - na to, kakšna vse dela morajo opravljati mladi izobraženi ljudje, ki nikakor ne najdejo ustrezno plačanega in primernega dela ali zaposlitve na področju, za katerega so se izobrazili," pojasnjuje producentka projekta Intelektualne kurbe in programska koordinatorka Performe Petra Kolmančič.

Avtorja projekta sta Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić iz Zavoda za sodobne umetnosti in kulture Gulag. "V času, ko kandidatka krščanske stranke zahteva, da se plakati predstave Glej, kurba! ne pojavljajo istočasno z njenimi, oziroma v kateremkoli času, ki obsoja kurbe kot temni madež družbe, projekt opredeljuje temeljne človekove pravice tudi za prostitutke, ki imajo v nekaterih državah Evropske unije legalno delovno mesto s pripadajočimi socialnimi prispevki. Obenem opozarja na mnogo večjo intelektualno prostitucijo, v katero smo prisiljeni za preživetje," sta v sporočilu za javnost zapisala avtorja.