Svet 24.5.2012 10:11

Bernardo Bertolucci v Cannesu s filmom o odraščanju

Cannes, 24. maja - Italijanski režiser Bernardo Bertolucci se je po filmu Sanjači (2003) na velika platna vrnil s filmom "Io e Te" (Jaz in ti) po istoimenskem romanu svojega rojaka Niccola Ammanitija. "Počutim se kot bi ponovno zaživel. Zadnje desetletje je bilo namreč zame precej monotono," je dejal novinarjem po projekciji na filmskem festivalu v Cannesu.

Zgodba filma pripoveduje o stiski 14-letnega Lorenza, ki mu ne uspeva biti tak kot so njegovi vrstniki. Izmišlja si načine, kako zamotiti starša, da bi se zatekel v samoto. Skozi splet okoliščin pa resničnost naposled vdre v njegov skrbno varovani svet in mu pomaga odrasti.

"Mislim, da je Lorenzo podoben nekaterim mladim," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Jacopo Olmo Antinori, ki je zaigral v vlogi mladega junaka. "Pravzaprav mu je podobnih vse več mladih ljudi. Da ne bi preveč trpeli, se zatopijo vase."

Film raziskuje skrivnosti najstništva in odraščanja - temo, ki jo je Bertolucci odpiral vse od 50. let prejšnjega stoletja. Po treh desetletjih je tudi prvi film, ki ga je z oskarjem nagrajeni cineast posnel v Italiji. Na filmskem festivalu v Cannesu so ga predvajali zunaj tekmovalnega programa.

"Dolgo časa sem si zatiskal oči pred tem, kar se je dogajalo. Ni mi bila všeč politična situacija," je dejal Bertolucci. "Vendar sem se hotel vrniti tja, kjer so moji spomini, k pokrajini in hrani, ki jo poznam," je še dejal režiser in scenarist, ki je lani dopolnil 70 let.