Svet 24.5.2012 23:04

Evi Boto s pesmijo Verjamem ni uspel preboj v evrovizijski finale

Baku, 24. maja - Drugi predizbor v Bakuju za pesem Evrovizije se za Slovenijo ni končal v skladu s pričakovanji, Evi Boto se s pesmijo Verjamem ni uspelo uvrstiti v sobotni finale. Večer je ponudil močnejšo konkurenco kot prvi torkov glasbeni spopad, v njem so se pomerili tudi favoriti s stavnic, med njimi srbski predstavnik Željko Joksimović in Švedinja Loreen.

Eva Boto je v Bakuju obveljala za "slovensko Leno", nemško zmagovalko iz leta 2010. Kot je naznanil poročevalec Andrej Hofer, je Eva najmlajša predstavnica letos, med pevkami pa s 180 centimetri tudi najvišja. Kaj dela ta otrok pri 16 letih, kakšna samozavest, kakšen glas, je bil po Evinem nastopu navdušen Hofer, dolgoletni komentator Evrovizije Peter Urban pa se je na nemški televiziji v šali spraševal, ali je Eva ob tej uri sploh lahko še zunaj.

Velik vtis je pustila tudi Loreen, ki je pela za Švedsko; z dobro prezenco, prodornim vokalom in vpadljivim kostumom velja za eno od favoritinj za letošnjo zmago. Z vokalom in pesmijo Crno i belo je prepričala tudi makedonska predstavnica Kaliopi, ki je na glasbeni sceni že 30 let.

V finale so se uvrstile Litva, Bosna in Hercegovina, Srbija, Ukrajina, Švedska, Makedonija, Norveška, Estonija, Malta in Turčija.

Tudi drugi predizbor je poskrbel za nekaj zabavnih trenutkov in dokazov, da je mestoma potrebno prisluhniti tudi besedilu. Le tako je bilo denimo mogoče razumeti, zakaj nizozemska predstavnica Joan Franka pesem You and Me, v kateri se spominja otroških iger, prepeva z veliko perjanico na glavi.

Drugi predizbor je ponovno spremljala polna Kristalna dvorana, ki so jo zgradili v pičlih osmih mesecih. Sprejme 20.000 obiskovalcev.

Za ljubitelje pesmi Evrovizije bo zdaj nastopil dan počitka pred sobotnim finalom, ko se bo pomerilo 26 držav, iz vsakega predizbora po deset, pet velikih - Španija, Francija, Italija, Velika Britanija in Nemčija - in lanska zmagovalka Azerbajdžan, ki se je prav tako neposredno uvrstila v finale.