Svet 26.5.2012 5:30

Orhan Pamuk dobitnik danske literarne nagrade Sonning

Koebenhavn, 26. maja - Nobelov nagrajenec za literaturo Orhan Pamuk je prejemnik danske literarne nagrade Sonning. "Največji prispevek Orhana Pamuka k evropski kulturi je premikanje kulturnih meja in osvetljevanje številnih možnosti, ki jih to prinaša," je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade, ki jo bienalno podeljuje Univerza v Köbenhavnu.

Rusija, Moskva. Nobelov nagrajenec in pisatelj Orhan Pamuk. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Nobelov nagrajenec in pisatelj Orhan Pamuk.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva. Turški pisatelj Orhan Pamuk. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Turški pisatelj Orhan Pamuk.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Nagrado podeljujejo v spomin na danskega urednika in avtorja Carla Johana Sonninga (1879-1937) za opus, ki je pomembno prispeval k evropski kulturi.

Doslej so med nagrajenci bili Georg Solti, Igor Stravinski, Benjamin Britten, Dmitrij Šostakovič in Leonard Bernstein, Vaclav Havel, Ingmar Bergman in Günther Grass. Nazadnje so jo prisodili leta 2010 nemškemu pisatelju Hansu Magnusu Enzensbergerju, ki se je aprila mudil v Mariboru - Evropski prestolnici kulture.

Pamuk bo nagrado, ki je vredna milijon danskih kron (130.000 evrov), prejel 26. oktobra na Univerzi v Köbenhavnu.

Nobelovec je slovenskim bralcem dobro znan. Prevodom romanov Bela trdnjava, Sneg, Istanbul in Črna knjiga se je letos pridružil še Muzej nedolžnosti, Pamukov prvi ljubezenski roman, ki velja za malo enciklopedijo ljubezni in človeških reakcij nanjo, so sporočili z založbe Sanje.

Pisatelj je v Istanbulu konec aprila odprl tudi z romanom navdahnjeni Muzej nedolžnosti.