Svet 25.5.2012 10:19

Policija zaradi kraje aretirala vodjo najstarejše neapeljske knjižnice

Neapelj, 25. maja - Italijanska policija je v četrtek aretirala direktorja in upravitelja najstarejše knjižnice v Neaplju, saj naj bi iz fonda knjižnice ukradla več sto knjig in rokopisov. "Knjižnica Girolamini je postala žrtev kriminalnega dejanja," je besede državnega tožilca Giovannija Mellila povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor knjižnice Massimo Marino De Caro in upravitelj knjižnice Sandro Marsano sta po besedah Mellila knjige iz knjižničnega fonda kradla dlje časa. Policija pa je aretirala še štiri osebe, ki naj bi bile vpletene v krajo knjig in rokopisov iz knjižnice, tri Argentince in Ukrajinca.

Javna knjižnica, ki je bila ustanovljena že v 16. stoletju, je tako izgubila 257 naslovov iz zbirke partitur in knjig, ki so datirali v obdobje od 16. do 19. stoletja.

Policija je preiskavo sprožila potem, ko so uslužbenci prijavili direktorja knjižnice karabinjerjem in jim izročili tudi posnetek varnostne kamere. Na njem je mogoče videti direktorja, ki poslopje knjižnice zapušča z ukradenimi knjigami.

"Zdaj bo potrebno preveriti, kaj se dogaja po drugih kulturnih institucijah," je dejala Luisa Bossa iz levosredinske demokratske stranke.