Slovenija 25.5.2012 12:26

Dragu Jančarju za Zvenenje v glavi francoska nagrada "neopaženosti"

Pariz, 25. maja - Drago Jančar je letošnji dobitnik francoske literarne nagrade prix de l'inapercu - nagrade "neopaženosti". Nagrado, ki jo je prejel za zaporniški roman Zvenenje v glavi, so mu izročili v četrtek zvečer v Cafe de l'Industrie v Parizu.

Ljubljana, Slovenska matica. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska matica.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je ob uvrstitvi romana Zvenenje v glavi med finaliste za nagrado zapisal prevajalec in novinar Nils C. Ahl, član odbora te nenavadne francoske nagrade, je navzočnost romana Draga Jančarja v izboru za leto 2012 zelo nenavadna. Jančar, ki ga štejejo za enega največjih sodobnih slovenskih pisateljev, je namreč za življenjsko delo leta 2011 prejel evropsko nagrado za literaturo, o čemer so pisali tudi francoski mediji.

Niso pa po Ahlovih besedah pisali o romanu in prav v tem je težava. Roman Zvenenje v glavi govori o nasilnem uporu, herojskem in smešnem, zaradi prekinitve prenosa košarkaške tekme. "Pravzaprav se je ta tekst pisal sam, pravi njegov avtor, čigar občutek za epsko je združil zgodbo njegovih mladostnih ljubezni, upor zapornikov in obleganje trdnjave Masada iz 1. stoletja. Pogled je veličasten, za kaj takega je potrebna roka velikana - vseeno pa celota deluje, vse je čudovito uravnoteženo. Velik pisatelj, vam povem," je uvrstitev med finaliste za nagrado tedaj utemeljil Ahl.

Nagrada prix de l'inapercu je bila prvič podeljena leta 2008. Z njo želijo podeljevalci opomniti na knjige, ki jih francoska javnost, tako strokovna kakor bralska, iz kdove kakšnega razloga ni opazila, pa bi jih po mnenju odbora za nagrado morala. Nagrado vsako leto maja dobita francoski in tuj avtor za leposlovno prozno delo, so sporočili iz založbe Modrijan.

V francoščini je roman Zvenenje v glavi lani v prevodu Andree Lück-Gaye izšel pri založbi Passage du Nord-Ouest. Kmalu zatem je Jančar dobil Evropsko književno nagrado ACEL. Nagrajeno delo je peti Jančarjev roman. Izšel je leta 1998. Je tudi peti zapovrstjo, ki je izšel v francoščini. Zanj je Jančar leta 1999 prejel nagrado kresnik, leta 2002 pa je Andrej Košak po njem posnel istoimenski film.