Slovenija 26.5.2012 12:21

V Kinu Šiška začetek umetniško-izobraževalnega srečanja Cofestival

Ljubljana, 26. maja - V dvorani Katedrala CUK Kino Šiška se bo ob 21. uri s plesno-glasbenim performansom Stara zaveza ekipe The Loose Collective začel umetniško-izobraževalni CoFestival. Festival bo do 8. junija ponudil splet premiernih in gostujočih predstav, del v nastajanju, delavnic, predavanj in pogovorov.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

CoFestival je srečanje mednarodne producentske mreže Modul Dance ter sodobnoplesnih festivalov Ukrep in Pleskavica, ki ga organizatorji želijo oblikovati v intenzivno in živo festivalsko vzdušje.

Uvodni performans v Avstriji ustanovljene ekipe The Loose Collective bo ponudil vpogled v "delo v nastajanju", ki ga mednarodni kolektiv pripravlja po Stari zavezi kot izjemnem primeru človeške ustvarjalnosti in domišljije. Premiera dela, ki nastaja pod okriljem mreže Modul Dance, bo oktobra na Dunaju, je za STA pojasnil član umetniškega in organizacijskega odbora festivala Goran Bogdanovski.

Srečanje je nastalo kot odgovor na spreminjajoče se politične, gospodarske, kulturne in umetniške razmere ter kot nadaljevanje lanskega programa festivala Pleskavica, ki se je na te razmere odzval. Že samo ime festivala povzema njegovo organizacijo, ki se zavzema za sodelovanje in ustvarjanje okolij z nehierarhičnimi in kolektivnimi načini dela, je za STA pojasnil eden od soorganizatorjev festivala, umetnostni kritik, režiser in dramaturg Rok Vevar.

Festival omogoča sodoben način dela - delitev kreativnega prostora z drugimi ustvarjalci iz lastne ali sorodnih panog. "Računamo na emancipirane ustvarjalce in gledalce. Rad pa bi poudaril, da njihova participacija v ustvarjalnem procesu ne bo nujna," je še dejal Vevar.

Program obsega tudi raziskovanje, preučevanje, tematske pogovore, projekcije in igre. Vevar je v sodelovanju z več kuratorji v zgornjem in spodnjem preddverju Kina Šiška pripravil razstavo predmetov za koreografske in gibalne študije ter pripravil mediateko z naslovom Koreografija v epohi gibanj.

Barbara Novak in Herman Kasidian bosta po dogovoru z gledalci uprizorila "zdravilno predstavo" Preročišče, Elisabeth Zimmermann in Janos Hudomine pa raziskovalno igro CoGames.

Organizatorji festivala so CUK Kino Šiška, Plesni Teater Ljubljana, Fičo Balet in Nomad Dance Academy.