Svet 27.5.2012 0:21

Na pesmi Evrovizije zmagala Švedska z "Euphorio"

Baku, 27. maja - Zmagovalka 56. pesmi Evrovizije v azerbajdžanskem Bakuju je švedska predstavnica Loreen z "Euphorio". Osemindvajsetletna pevka z maroškimi koreninami je že od samega začetka veljala za favoritinjo, energična pesem "Euphoria" pa je že hit na številnih evropskih radijskih postajah. To je v evrovizijski zgodovini peta zmaga za Švedsko.

Ljubljana. Zastava Švedske. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Švedske.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Loreen je za konec še enkrat zapela zmagovalno pesem, ki jo pevka izvaja ob koreografiji, s katero sama zasede ves oder. Švedski so na drugem mestu sledile ruske babice, tretja pa je bila Srbija z Željkom Joksimovićem.

Znani so tudi že bolj natančni rezultati z obeh predizborov; Eva Boto se je s pesmijo Verjamem na četrtkovem predizboru uvrstila na 17., to je predzadnje mesto.

Finale je ponovno ponudil nekaj zapomnljivih nastopov. Litvanski predstavnik Donny Montell je prepeval, da je ljubezen slepa, v dokaz je zato del pesmi umirjeno interpretiral s prevezanimi očmi, nato pa se je razživel, odvrgel prevezo ter zmogel celo premet vstran. Akrobatski vložki so določali tudi nastop francoske predstavnice Anggun s pesmijo "Echo".

Precej smeha je vzbudil turški predstavnik Can Bonomo, ki se je za potrebe pesmi "Love me back" prelevil v mornarja. Pel je, da ima rad morje in svojo ženo.

Za dovršen nastop je poskrbela znanka s San Rema Nina Zilli s pesmijo "L'Amore e Femmina", ki je sicer po mnenju nekaterih spominjala na pokojno Amy Winehouse. Nekoliko nostalgične trenutke je z občinstvom delil legendarni, 76-letni Engelbert Humperdinck, ki je za Veliko Britanijo pel "Love will set you free". Nemčija je v Baku poslala mladega Romana Loba, ki se, kot je znal povedati slovenski komentator Andrej Hofer, z enakim veseljem kot petju posveča tudi službi avtomehanika. Evrovizijskemu občinstvo je zapel "Standing still".

Razočaral ni niti paket nekdanje Jugoslavije, še posebej velik aplavz sta požela Joksimović, ki je za Srbijo pel "Nije ljubav stvar", in makedonska predstavnica Kaliopi s pesmijo "Crno i belo".

Za veliko navdušenje v Kristalni dvorani, ki je za finale sprejela 16.000 gledalcev, so ponovno poskrbele ruske babice v etno oblačilih, ki so s pesmijo "Party for Everybody" postale nekakšen zaščitni znak letošnje Evrovizije. Irska dvojčka Jedward, ki sta se tokrat predstavljala s pesmijo "Waterline", sta ponovno uprizorila velik šov, razpet med pirotehniko, prho in skakanjem.

Slovensko strokovno komisijo so sestavljali Urša Vlašič, Raay, Omar Naber, Slavko Ivančič in Lea Sirk. Glasove žirije in gledalcev v razmerju 50: 50 je v Baku sporočila televizijska voditeljica Lorella Flego. Slovenija je največ točk, 12, prisodila Joksimoviću, z desetimi je nagradila Loreen, z osmimi pa ruske babuške. Svoje glasove je za 28 kandidatov v finalu oddalo vseh 42 sodelujočih držav na Evroviziji.

Pesem Evrovizije v Azerbajdžanu, bogatem z nafto in plinom, je obveljala za najdražjo doslej. Organizatorji so v projekt vložili kar 60 milijonov evrov. Akreditiranih je bilo 1500 novinarjev, pri pripravi je med drugim sodelovalo 800 prostovoljcev. Vstopnica za finale je ljubitelje Evrovizije po žepu udarila za 250 evrov. Letos so se ob izboru mnogi spraševali, ali si bo zmagovalna država, glede na recesijo, sploh lahko privoščila pripravo tako velikega spektakla, kot je Evrovizija. Švedska teh težav ne bo imela.