Slovenija 27.5.2012 11:27

Sneguljčici Mini teatra velika nagrada na festivalu v Subotici

Subotica, 27. maja - Predstava Sneguljčica v izvedbi ljubljanskega Mini teatra je na 19. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v srbski Subotici prejela veliko nagrado za najboljšo predstavo. Tako je prvič v 19-letni zgodovini festivala ta nagrada odšla v Slovenijo. Hkrati je režiser predstave Marek Bečka prejel nagrado za najboljšo režijo.

Gre za enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu in vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališč v balkanski regiji, so danes sporočili iz Mini teatra. Festival v Subotici poteka od 20. do 28. maja.

V okviru uradne selekcije festivala je bilo na treh različnih lokacijah uprizorjenih 23 predstav za otroke do 18. leta iz 15 držav, izbranih med 204 prijavljenimi iz 41 držav. Repertoar je bil zasnovan na visokih profesionalnih merilih, s poudarkom na raznovrstnosti oblike in pristopa in lutkarskem gledališkem izrazu, s premišljeno dodelanim programom in visokimi zahtevami pa je sodelovanje na festivalu omogočeno res le najboljšim, navajajo v Mini teatru.

Reinterpretacija kultne Sneguljčice bratov Grimm je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 1, ki ga sofinancira Evropska komisija. Premiera Sneguljčice, ki je namenjena otrokom, starejšim od pet let, je bila 21. septembra 2010 v okviru Festivala Ex Ponto.

Kot navajajo v Mini teatru, so Bečkove priredbe vedno polne črnega humorja, improvizacije in preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta.

Junaki nagrajene Mini teatrove Sneguljčice zato niso več vpeti v svet čarobnega gozda, idilične narave, zastrupljenih jabolk in nadnaravnih poljubov. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne gre. Za izjemno animacijo lutk sta poskrbela Jose in Elena Volpi, češki režiser in lutkar, soustanovitelj in član znanega lutkovnega gledališča Buchty a loutky iz Prage, Marek Bečka pa v Mini teatru navdušuje tudi s predstavama Obuti maček in Mizica, pogrni se.