Slovenija 28.5.2012 9:33

V prihodnji sezoni v SMG obrat k intimnostim

Ljubljana, 28. maja - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v sezoni 2012/13 osvetlilo intimnosti kot metaforo razmerij, v katera stopa posameznik. "Če smo v pretekli sezoni govorili o intimnosti političnega, letošnja predstavlja obrat k političnosti intime. Le na človeka bomo z lupo pogledali drugače," je dejala direktorica in umetniška vodja SMG Uršula Cetinski.

Iztekajoča se sezona je bila v znamenju tem (ne)zmožnosti družbene preobrazbe, terorizma, medijskega linča in marginalizacije, v katerih je skušala iskati vzporednice z današnjostjo. Sezona 2012/13 se bo obrnila k posamezniku in njegovemu intimnemu svetu, zato se bo posvetila ljubezni, sovraštvu, medčloveškim odnosom in prijateljstvu, je na nedeljski novinarski konferenci povedala Cetinski.

V novi sezoni bodo uprizorili uglasbljeno poezijo Charlesa Bukowskega Smrt kadi moje cigare v režiji Ivane Djilas in koprodukciji Društva Familija. Predstavo Nedolžni (L'Innocente), prirejeno po istoimenskem romanu Gabrieleja d'Annunzia iz leta 1892 in scenariju za film Luchina Viscontija iz leta 1976, bo režiral Diego de Brea. Farso Klistirajmo Srčka! komediografa Georgesa Feydeauja bo v novi sezoni na oder postavil Oliver Frljić.

Vito Taufer se bo v avtorskem projektu Igra na srečo skupaj z umetniškimi sodelavci ukvarjal s fenomenom sreče, ki je v 90. letih minulega stoletja doživel konjukturo. Aktualnost predstave podpirajo tudi mednarodne raziskave zadovoljstva z lastnim življenjem, ki kažejo na to, da smo prebivalci Slovenije glede sreče vedno "na repu".

Kot v preteklih sezonah bo SMG k ustvarjanju povabilo gostujočega avtorja - letos bo to Andras Urban, ki bo prvič režiral v Sloveniji. V sodelovanju z umetniškimi sodelavci SMG bo pripravil avtorski projekt Ljubezen - violentia, v katerem se bo posvečal ljubezni in sovraštvu kot temeljnima motivacijskima stanjema človekovega duha in zavesti.

Premierno bodo v novi sezoni uprizorili tudi predstavo Škrat Kuzma dobi nagrado v režiji Matjaža Fariča, ki nastaja po pravljici Svetlane Makarovič. "Upamo, da bomo dobili predstavo, ob kateri bodo odraščale generacije otrok," je povedal dramaturg Tomaž Toporišič.

V času, ko bolj realno živimo znotraj simulakrov resničnosti kot pa v sami resničnosti, je gledališče eden izmed najbolj zanimivih otokov za ustvarjanje intimnosti, je dejal Toporišič. Po njegovem mnenju intimnost proizvede skupna stanja, stališča in energije, ki med gledalci in igralci vzpostavijo občutek, da lahko živimo čustveno polno življenje ne glede na popolno poblagovljenost, političnost in dramatiziranost družbe.

Med igralci in gledalci nastaja energija, ki ni posredovana, temveč je - čeprav gre za umetniško formo, ki je hkrati tudi iluzija - stvar realnega, je za STA pojasnil Toporišič. "Gledališče v mediatizirani družbi lahko pomeni predah, v katerem se soočimo s samim sabo in izživimo občutja, ki jih drugače nismo več sposobni doživeti, tudi občutja, ki jih povzročata intimnost in politika," dodaja Toporišič.